Gebieden aangewezen met vergunningplicht bomenkap

Foto: Pixabay / Staboslaw

Eigenaren van percelen die op de gebiedenkaart van Zaanstad staan moeten voortaan een vergunning aanvragen als zij bomen willen kappen. De ontwerpkaart ligt nu ter inzage bij de gemeente.

In oktober 2019 is de Algemene Plaatselijke Verordening aangevuld met deze gebiedenkaart en is de vergunningsplicht voor het kappen van bomen verruimd. Op de kaart zijn gebieden gemarkeerd waar grote aantallen bomen staan. Door de kap daar vergunningsplichtig te maken, wordt een zorgvuldige afweging gemaakt of kap kan plaatsvinden en onder welke condities dit gebeurt. Inwoners kunnen dan bovendien bezwaar maken als ze het er niet mee eens zijn. Werhouder Openbare Ruimte Gerard Slegers zegt het belangrijk te vinden dat het aantal bomen in Zaanstad op peil blijft. ‘Bomen zijn van levensbelang en van grote toegevoegde waarde voor ons allemaal. Bomen zorgen voor verkoeling, voor zuurstof, betere luchtkwaliteit en het afvangen van fijnstof.’

 

 

 

 

Begin 2018 dienden GroenLinks, de Partij voor de Dieren en de SP een agenda-initiatief in voor het behoud van bomen. Het college onderzoekt nu de mogelijkheden om bomen ouder te laten worden en beter te beschermen. Een van deze initiatieven was het onderzoeken op welke manier de vergunningsplicht voor het kappen van bomen verruimd kon worden. De op de gebiedenkaart aangegeven percelen zijn onder meer terreinen van Staatsbosbeheer, ProRail en de provincie, maar ook de openbare plekken als schoolpleinen, sportparken, begraafplaatsen en volkstuinen.

Zienswijzen indienen

Natuurgebieden in de polder Westzaan en de Kalverpolder staan er ook op. Voor het dunnen van bomen geldt op deze gemarkeerde terreinen een meldplicht. Als de eigenaren van de gemarkeerde percelen besluiten om toch te kappen zonder vergunning, wordt een herplantplicht opgelegd. Als herplanten niet mogelijk is moet een boete betaald worden. De eigenaren van de percelen zijn per brief op de hoogte gesteld van de nieuwe situatie. Zij en alle overige inwoners van de gemeente kunnen nu een zienswijze indienen indien ze dat willen. Die bezwaren worden beoordeeld en vervolgens wordt de definitieve kaart vastgesteld door het college.


 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen