Nieuwe fundering voor Rijksmonument in Assendelft

Foto: Google Street View

Het Rijksmonument aan de Dorpsstraat 151 in Assendelft moet een nieuwe fundering krijgen. De eigenaren hebben er een vergunning voor aangevraagd.

Het gaat om een stolpboerderij met vooreind uit de achttiende eeuw, opgetrokken in hout op een bakstenen voet. Het rechts gelegen vooreind heeft een pannen zadeldak, een puntgevel en een topmakelaar; het stolpdak is deels met riet en deels met pannen gedekt en heeft aan de rechterkant een aangekapte lage aanbouw. Het woongedeelte bevat links en in de voorgevel T-vensters en zesruitsschuifvensters in de rechterzijgevel. Het bedrijfsgedeelte heeft links wagendeuren.

Bijzonder zijn verder de goot op klossen aan beide kanten. In het interieur zijn volgens de beschrijving van de boerderij in het Rijksmonumentenregister nog gedeeltelijk zware balken aanwezig met sleutelstukken en korbeel. De stolp is het enige Rijksmonument van Assendelft, dat verder een serie provinciale en gemeentelijke monumenten telt waaronder zeven andere langhuisstolpboerderijen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen