Vier huurappartementen voor starters op het erf achter Zuiddijk 255C

Foto: Google Street View

Er komen vier huurappartementen voor starters op het erf achter Zuiddijk 255C in Zaandam. De houten schuur die er nu staat moet daarvoor wijken.

Om de bouw mogelijk te maken moet worden afgeweken van het bestemmingsplan, maar dat is vindt het college geen probleem volgens de Aanbiedingsbrief-raad-Start-procedure-afwijken-bestemmingsplan-4-woningen-Zuiddijk-255C-Zaandam (pdf), omdat het plan voorziet in een behoefte aan woningen, het ruimtelijk gezien goed past in zijn omgeving en aspecten zoals geur en geluid geen relevante impact hebben op het bouwplan. Het wil daarom meewerken aan de vergunningverlening.

Ten opzichte van de bestaande situatie, met een hoge dichte schutting langs het Sluispad en daarachter de schuur, gaat de beeldkwaliteit er straks op vooruit. Direct langs het kavel loopt het Sluispad, met een van de zeldzame open plekken langs de Zuiddijk. Het wordt van belang geacht die kwalitatief hoogwaardige open ruimte te behouden. Voordat met de bouw kan worden gestart moet nog archeologisch onderzoek worden verricht.

Droogschuur

Het appartementencomplex zonder tuin wordt kleiner dan de woning aan de dijk en het ontwerp refereert aan de langgerekte droogschuur die daar in het verleden aanwezig is geweest. Er komen geen parkeerplaatsen bij de starterswoningen uit het hogere segment.

Er komen twee keer twee woningtypen: type A met een vloeroppervlakte van 72 vierkante meter en type B met 68. Elke woning krijgt drie kamers, verdeeld over twee bouwlagen. Het complex wordt circa veertien meter breed en 21 meter lang, met een nokhoogte van 6,8 meter.

De buren van Zuiddijk nummer 259 vrezen voor overlast en kortdurende verhuur aan verschillende personen en daarmee weinig tot geen binding met de buurt, zo bleek uit hun bezwaar tegen de bouw. Gezien de aanzienlijke huur is het volgens de gemeente echter niet waarschijnlijk dat er een groot verloop onder de bewoners zal zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen