Meer doen om islamitische toeristen een warm welkom te geven?

Foto: Wikimedia

Op de wereldwijde moslim reisindex van 2017 blijft Nederland wat betreft de aantrekkelijkheid voor islamitische toeristen achter bij Frankrijk, Spanje, Ierland en Brexit-natie Verenigd Koninkrijk. Het laatste land, dat sinds het referendum over de uittreding uit de Europese Unie van vorig jaar te boek staat als een exponent van vreemdelingenhaat, steekt er zelfs met kop en schouders bovenuit.

Op de index scoort het VK op een soort halal ranglijst 60 punten uit de maximaal te behalen 100. Nederland krijgt er 42,5. Frankrijk scoort 52,1, Spanje 48,8 en Ierland 44,3. Helemaal onderaan de ranglijst in Europa staan Slovakije (31,8), Letland (32,5), Hongarije (32,2) en Tsjechië, Malta en Roemenië (alle drie 33).

Het Zaanse Bakkertje

De laatste jaren wordt steeds meer gesproken over de vraag of en hoe we in Nederland (rijke) bezoekers uit de islamitische wereld kunnen lokken. Bij Het Zaanse Bakkertje aan de Lagedijk in Zaandijk staat buiten op de borden ‘halal’ en ‘vegan’ om bezoekers van de Zaanse Schans te wijzen op het feit dat ze daar met een gerust hart inkopen kunnen doen.

Op een website die claimt alle halal restaurants in Nederland te kunnen aanwijzen staan overigens geen Zaanse eetgelegenheden, dus echt veel werk wordt er in onze gemeente nog niet van gemaakt. Dat is anders in ruim 30 andere steden in het land, volgens halal-restaurants.nl. Ongetwijfeld zijn er restaurants die halal maaltijden serveren, maar ze prijzen dat (in tegenstelling tot collega’s in de hoofdstad) kennelijk niet aan.

Al half miljoen moslim-toeristen

Vorig jaar waren er 121 miljoen islamitische toeristen wereldwijd en de verwachting is dat dat aantal binnen drie jaar rond de 155 miljoen zal liggen. We hebben het dan over vakantiebestedingen van zo’n 220 miljard dollar. Jaarlijks bezoeken 35 miljoen moslim-reizigers Europa en ook dat aantal zal alleen maar toenemen- waarbij Nederland, en dan met name Amsterdam en omgeving, een aantrekkelijke bestemming blijft. Van de 1,1 miljoen toeristen uit Azië die in 2016 ons land aandeden had een half miljoen een moslim-achtergrond.

Maar Nederland lijkt bang hen een warm welkom te bieden – en die angst komt niet het niets. Toen pretpark Walibi in 2012 plannen bekendmaakte voor een gebedsruimte, zag PVV-politicus Geert Wilders hierin het bewijs voor de ‘islamisering van de pretparken’ in Nederland. Al snel werd de plek omgedoopt tot ‘stilteruimte’, waar elk geloof welkom is.

Geen drank en seks

Voedsel dat volgens de islamitische regels is bereid is uiteraard een pluspunt bij het in de markt zetten van een attractie, een stad of een regio voor de islamitische markt, maar er zijn ook subtielere mogelijkheden zoals het verwijderen van erotische kanalen uit het televisieaanbod in hotels of het verwijderen van alcoholische dranken uit de minibars op hotelkamers. Een teken aan de muur om aan te geven waar het oosten zich bevindt zal eveneens op prijs worden gesteld, ook bij mensen die niet per se halal willen reizen. En het hoeft gasten met een andere achtergrond niet te storen.

Inmiddels is afgelopen voorjaar de derde editie van Halal Expo Europa geweest in het Beursgebouw in Eindhoven, waarbij toerisme nadrukkelijk op de agenda stond. In die stad werd in 2015 ook de eerste editie van het Halal Toerisme Congres gehouden, met op de deelnemerslijst onder andere hoteliers, reisbureaus, cateringbedrijven, halal voedselproducenten en bakkerijen die op zoek waren naar meer informatie over het onderwerp.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen