Weidevogels in de knel nu het opnieuw bijzonder droog is

Een tureluur en een grutto samen op de uitkijk.
Een tureluur en een grutto samen op de uitkijk.
Foto: Wikimedia / Ellen Keizer

Weidevogels hebben het zwaar in West-Nederland door het uitdrogen van de bovenste laag grond. Het is het voor deze vogels nu erg lastig geworden om voedsel uit de grond te halen. Uitbreiding van de leefgebieden en een verdere verbetering door onder meer het graven van greppels moet soelaas bieden tegen droogte.

Vernatten kan ook goed samengaan met andere beleidsdoelen, zoals het tegengaan van bodemdaling in veenweidegebieden, zegt adviseur hydrologie bij Natuurmonumenten Wiebe Borren in een artikel op de website H2O. Natuurmonumenten en LandschappenNL onderschrijven de oproep van de drinkwaterbedrijven en waterschappen om regenwater dat nu nog valt maximaal vast te houden en op langere termijn te werken aan het herstel van een natuurlijke waterbalans door een slimmer landgebruik. Het dreigt voor het derde jaar op rij bijzonder droog te worden en dat baart deze organisaties zorgen. Zo breekt veen af en kunnen weidevogels niet groot worden.

Brand

Ze vinden ook dat er voorlopig geen waterplanten in sloten moeten worden gemaaid. Dat draagt bij aan de vertraging in het watersysteem. De natuurorganisaties bepleiten ook zones rondom kwetsbare natuurgebieden waar beregeningsverboden gelden voor zowel grond- als oppervlaktewater. Dat het uitzonderlijk droog is levert ook brandgevaar. In Kennemerland werd gewaarschuwd voor het risico van duinbranden en in Zaanstad moest de brandweer gisteren uitrukken om een stuk brandend grasland te blussen in de Jagersveld, in de omgeving van de Kuifeendstraat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen