Oversterfte neemt verder af, maar is nog steeds hoog

Foto: Pixnio

De totale sterfte in Nederland was in de week van 23 tot en met 29 april 2020 nog sterk verhoogd, maar de sterke stijging van het aantal sterfgevallen neemt de laatste weken af. In totaal zijn er in deze week 3580 sterfgevallen gemeld, waar tussen de 2609 en 2913 een normaal aantal zou zijn geweest.

Dat zijn tussen 667 en 971 meer doden dan verwacht zou mogen worden en is ongeveer 1,5 keer hoger dan de gemelde sterfte van bewezen coronapatiënten in diezelfde week (533). Alleen in Friesland, Groningen en Drenthe kenden geen oversterfte. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft de oversterfte onder mensen die gebruik maken van de Wet langdurige zorg onderzocht. Dat zijn mensen die in verpleeg- of verzorgingshuis of in een andere zorgstelling wonen, maar ook mensen die thuis 24-uurs zorg krijgen. De oversterfte onder mensen die langdurige zorg kregen volgde met wat vertraging op de coronacrisis. De sterfte onder deze groep was in de week van 20 april tot en met 26 april bijna 50 procent hoger dan in een gemiddelde week in de eerste tien weken van 2020.

Vandaag

Sinds half maart wordt er een oversterfte vastgesteld, die samenvalt met het begin van de corona-uitbraak in Nederland. Een flink deel van de oversterfte heeft naar verwachting te maken met Covid-19. Welk deel dat is wordt later duidelijk in de doodsoorzakenregistratie. Het RIVM meldt vandaag 35 patiënten die vanwege het coronavirus in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest) en 71 overleden, wat het dodental op 5359 brengt. Tot nu toe zijn er 42.093 bevestigde patiënten gemeld aan het RIVM en van hen zijn er 11.227 in het ziekenhuis beland. Het afgelopen etmaal kwamen er 319 vastgestelde besmettingen bij. In de Zaanstreek vielen geen nieuwe slachtoffers.

Andere registratie

Nu de normale ziekenhuiszorg steeds meer wordt opgestart testen ze daar uit voorzorg steeds vaker mensen op het nieuwe coronavirus die om een andere reden dan Covid-19  worden opgenomen. Dit gebeurt om verspreiding van het virus binnen het ziekenhuis te voorkomen. Sinds 1 mei wordt daarom bij een melding van een positief geteste patiënt op Covid-19 door het RIVM nagevraagd wat de reden voor de ziekenhuisopname was. Vanaf vandaag staan alleen nieuwe ziekenhuisopnames in de cijfers als corona de opnamereden is. De meldingen van patiënten die voor een andere reden in het ziekenhuis worden opgenomen en bij screening ook Covid-19 blijken te hebben worden toegevoegd aan het totaal aantal meldingen.

 Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen