Bouw gaat ‘gewoon’ door ondanks de coronacrisis

Foto: Still YouTube / Livestream Beatrixbrug - Wilhelminasluis Zaandam / Heijmans - Province Noord-Holland

De uitvoering van veel bouwprojecten kan ook in deze tijd ‘gewoon’ doorgaan, maar wel wordt soms vertraging opgelopen omdat zaken als prefab- en bestratingsmaterialen, rioolbuizen en -putten en straatkolken niet altijd op tijd geleverd kunnen worden.

Bouwend Nederland heeft het verzoek gedaan om aannemers aan het werk te houden, omdat ook deze bedrijven anders meegezogen in de economische crisis. Vanuit Bouwend Nederland zijn afspraken zijn gemaakt over de manier waarop de sector kan omgaan met de coronamaatregelen. Aannemers wijzen op elke bouwlocatie een medewerker aan die belast is met toezicht op het naleven van de anderhalvemetermaatregel. De gemeente controleert voor haar projecten of een dergelijke toezichthouder ook werkelijk aanwezig is. Zaanstad streeft er naar om alle lopende projecten door te laten gaan, om zo de gevolgen van de coronacrisis te verminderen voor de (deels Zaanse) bedrijven. Dat is onder meer te zien bij de Wilhelminasluis in Zaandam.

Het blijkt echter lastig om projecten die nog niet zijn voorbereid eerder uit te voeren dan de bedoeling was. Voor die voorbereiding staat normaliter minimaal een jaar, omdat bewoners er vaak bij betrokken moeten worden, inzichtelijk moet zijn wat de gevolgen zijn voor de verschillende verkeersstromen, moet er afstemming worden gevonden met allerlei andere projecten in de omgeving en met andere overheidsdiensten en is vaak een omgevingsvergunning nodig.

Afhankelijkheid

‘Daarnaast zijn we afhankelijk van nutsbedrijven die een zeer beperkte capaciteit hebben om mee te liften met gemeentelijke projecten en zijn we afhankelijk van de beschikbaarheid van materialen en het transport. Desondanks zien we mogelijkheden om een zestal speelplaatsprojecten wel naar voren te halen en zullen we meer eenvoudige bestratings- en herstelwerkzaamheden, asfalteringswerkzaamheden en eenvoudige groenrenovaties gaan uitvoeren,’ schrijft het college aan de gemeenteraad. Het naar voren halen van de herbestrating van de Prinses Irenebrigadeweg in Wormerveer en de asfaltering van de Nauernasche Vaartdijk wordt nog onderzocht.

Participatie

Tijdens de coronacrisis wordt anders omgegaan met bewonersparticipatie. Online participatie lukt op een aantal projecten al heel goed, aldus het college en is dus breder in te zetten. Op de website www.buitengewoon.zaanstad.nl komt uitgebreidere informatie te staan over gemeentelijke projecten met tekeningen, presentaties en filmpjes. Bewoners kunnen reageren via een digitaal formulier of telefonisch contact opnemen met het projectteam. Vanwege de transparantie worden alle vragen van bewoners en de antwoorden daarop ook op de website geplaatst.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen