Gemeentelijk monument Assendelft gesplitst in twee woningen

Foto: Google Street View

De stolpboerderij aan de Dorpsstraat 739 in Assendelft die recent is aangewezen als gemeentelijk monument gaat weer in de verkoop en wel in twee delen. Het voorhuis voor een half miljoen euro, de achterkant die nog moet worden gebouwd in het vierkant voor 625.000 euro. Bij beide huizen hoort een flinke lap grond: het hele perceel meet 2880 vierkante meter.

De witte boerderij werd in 1889 gebouwd door de gebroeders Al, ook bekend als de pekelboeren. ‘Een zeer riant en fraai geheel met veel details en met als unieke eye catcher de binnenplaats met het dubbele vierkant bestaande uit maar liefst zes palen,’ aldus de makelaar. De scheiding zal gebeuren op de middengrens van het dubbele vierkant. Dat lijkt nogal een ingreep voor een monumentaal pand, maar volgens de verkoper heeft alleen ‘de voorzijde van het pand onlangs de eervolle vermelding van gemeentelijk monument mogen ontvangen’.

Gemeente akkoord

De ruimte waarin het nieuwe achterhuis moet komen biedt nu nog een open zicht op het houtwerk en de imposante constructie. Het geheel heeft op dit moment een woonoppervlakte van circa 500 vierkante meter en dat worden dus straks twee huizen met een nog immer riante ruim 200 vierkante meter. De gemeente heeft volgens de advertentie al toestemming gegeven voor de splitsing, die nog wel in het kadaster moet worden opgenomen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen