Dorpsstraat 739 Assendelft wordt gemeentelijk monument

Foto: Google Street View

De boerderij aan de Dorpsstraat 739 in Assendelft wordt aangewezen als gemeentelijk monument. De vorige eigenaar was daar niet van gediend, maar het pand is inmiddels in andere handen overgegaan.

Sinds 2011 plaatst Zaanstad actief monumenten op die lijst, in verschillende categorieën zoals houten woonhuizen, agrarische bebouwing en wederopbouw. Wat boerderijen betreft zijn er in totaal circa 170 geïnventariseerd en zijn er uiteindelijk 40 geselecteerd als potentieel monument. Deze boerderijen zijn eerst voorbeschermd en de meeste zijn inmiddels ook al aangewezen als gemeentelijk monument. Dorpsstraat 739 in Assendelft genoot ook al voorbescherming, maar tegen de zin van de eigenaar. Begin 2016 werden wel negen andere boerderijen in Assendelft aangewezen.

Gebouwd in 1889

Doordat met medewerking van de nieuwe eigenaar alsnog een vervolgonderzoek kon plaatshebben is duidelijk geworden dat de boerderij voldoende cultuurhistorische waarde bezit om te worden opgenomen op de gemeentelijke monumentenlijst. Het exterieur en het interieur zijn onderzocht en beschreven en de bevindingen zijn daarna ter advisering voorgelegd aan de Commissie welstand en monumenten. Die was het met de voordracht eens. Het pand met een woonoppervlakte van 298 vierkante meter stamt uit 1889 en telt in totaal negen kamers. Het staat op een perceel van 2880 vierkante meter. 

In juli vorig jaar stond de boerderij nog te koop.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen