Nog steeds dalend aantal ziekenhuisopnames en coronadoden

Foto: Pixnio / CC0 Public Domain

De totale sterfte in Nederland was in de week van 16 tot en met 22 april sterk verhoogd, met in totaal 4036 sterfgevallen. Gewoonlijk worden in deze tijd van het jaar tussen de 2631 en 2936 overledenen gemeld. Dat waren er dus nu tussen 1100 en 1405 meer en dat is ongeveer 1,6 keer hoger dan het aantal meldingen dat het RIVM kreeg van bevestigde coronapatiënten die overleden.

De sterfte was sterk verhoogd in de leeftijdsgroepen van 65 tot en met 74 jaar en van 75 jaar en ouder. Deze oversterfte is in verpleeg- en verzorgingshuizen in week 17 (van 20 tot en met 26 april) verder gedaald, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Een aanzienlijk deel van de oversterfte is naar verwachting gerelateerd aan Covid-19, maar dat wordt pas later duidelijk door de registraties van de doodsoorzaken. Vandaag werden door het RIVM 85 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld en 98 overleden patiënten. Het totale aantal bewezen besmettingen sluipt nu richting 40.000: 39.791. Het afgelopen etmaal kwamen er 475 bij. Van alle besmette personen zijn er 10.854 in het ziekenhuis opgenomen (geweest) en 4893 inwoners van ons land hebben de ziekte niet overleefd.

Het aantal nieuwe meldingen per dag van in het ziekenhuis opgenomen patiënten vertoont nog steeds een dalende lijn. Hetzelfde geldt voor het aantal gemelde overledenen. In de Zaanstreek zijn er de afgelopen 24 uur geen nieuwe sterfgevallen bijgekomen. In het Zaans Medisch Centrum werden veertien patiënten opgenomen.

Meer testen

Vanaf 6 mei kunnen ook jeugdtrainers in de buitensport en personeel van basisscholen, de buitenschoolse opvang, de kinderopvang en de gastouderopvang zich bij de GGD laten testen op corona wanneer zij al 24 uur alarmerende ziekteverschijnselen vertonen als hoesten en/of neusverkouden en/of koorts. Het testen gebeurt na een doorverwijzing door de bedrijfsarts. Voor zzp’ers geldt dat de GGD kan controleren of iemand in deze takken van de samenleving in aanmerking komt voor de test. De GGD Zaanstreek – Waterland is daarvoor op werkdagen tussen 09:00 en 11:00 uur bereikbaar op het telefoonnummer 075 – 651 83 88. Vanaf uiterlijk 18 mei kunnen mantelzorgers zich laten testen op corona. Daarover volgt later informatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen