VVD bepleit voor de horeca een ‘Vilnius aan de Zaan’

Foto: Pixabay / Youleks

VVD-raadslid Annemarie van Nieuwamerongen ziet er wel wat in om in Zaanstad het voorbeeld van de Litouwse hoofdstad Vilnius te volgen en de stad te veranderen in een ‘open-air café’ door de horeca de ruimte tegeven op straten en pleinen. Bars en restaurants kunnen dan hun tafels en stoelen daar op twee meter afstand van elkaar neerzetten en dus voldoen aan de coronaregels.

De horeca- en cultuursector wordt in het hele land en dus ook in Zaanstad zwaar geraakt door Covid-19. deCoronamaatregelen. Er worden al allerlei creatieve oplossingen bedacht waardoor de inwoners toch iets kunnen nuttigen, zien of ergens kunnen overnachten. Maar nu voor iedereen in de horeca de inkomsten veel lager zijn dan ‘vroeger’ én er behoefte is aan horeca en cultuur in een veilige setting is dat niet voldoende. Net als de marktkooplieden hebben laten zien uit de voeten te kunnen met de anderhalvemetereconomie moet nu ook de horeca die kans krijgen, vindt Van Nieuwamerongen.

De VVD ziet mogelijkheden om, in navolging van Vilnius ‘voor desgewenst elke kern binnen de gemeente Zaanstad een plein of een publieke ruimte beschikbaar te stellen voor een veilige plaats waar de horeca letterlijk en figuurlijk de ruimte krijgt’. Daarbij wordt gedacht aan de Burcht, de Dam of het Burgemeester In ’t Veldpark in Zaandam, het Marktplein en de Zaanbocht in Wormerveer, de Kaaikhof in Assendelft en HoogTij voor Westzaan. Krommenie heeft ruimte aan het Rosariumplein en de Heiligeweg, ‘maar we laten het graag over aan de sector en de ambtenaren om te kijken welke locaties echt geschikt zijn of geschikt gemaakt kunnen worden’.

Ook met podia

Helemaal mooi zou het zijn als de culturele sector de mogelijkheid zou krijgen om op zo’n plein een podium toe te voegen voor optredens, die dan mogelijk ook via een live stream uitgezonden zouden kunnen worden om een groter publiek te bereiken. ‘Kortom: een mooie samenwerking tussen horeca en cultuur waarbij onze inwoners kunnen genieten van een hapje, een drankje en een voorstelling in een setting die voldoet aan de coronamaatregelen en de RIVM-eisen. Op deze manier kunnen onze inwoners ook nog eens de horeca- en cultuursector financieel ondersteunen,’ zo luidt het voorstel.

https://twitter.com/LatvisLT/status/1255207885103136775

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen