Tot nu toe 13.884 besmette zorgmedewerkers; negen doden

Foto: PxHere / Tmaximumge

Tot en met vandaag 10:00 uur zijn 13.884 zorgmedewerkers in de leeftijd van achttien tot en met 69 jaar met Covid-19 gemeld, binnen en buiten de ziekenhuizen. Van hen zijn 458 opgenomen in het ziekenhuis, meldt het RIVM vandaag. Negen patiënten overleden. Het is niet bekend of te achterhalen wie het virus mogelijk tijdens het werk heeft opgelopen.

Deze cijfers houden in dat drie procent van het totaal aantal positief geteste zorgmedewerkers ziekenhuiszorg nodig had. Van de negen zorgmedewerkers tussen 45 en 69 jaar.die zijn gerapporteerd als overleden hadden er zes bestaande gezondheidsproblemen. Van de andere drie is dit nog niet bekend. Zorgmedewerkers worden laagdrempelig getest bij (milde) klachten en daarom vormen zij een groot deel van het aantal gemelde coronapatiënten. Mensen die niet in de zorg werkzaam zijn worden doorgaans alleen getest als zij een verhoogd risico hebben op een ernstig verloop van de ziekte of opgenomen zijn.

Jonger en vaker vrouw

Van alle 24.054 meldingen van bevestigde patiënten tussen de achttien en 69 jaar is 58 procent zorgmedewerker. Van alle met Covid-19 in het ziekenhuis opgenomen patiënten in die leeftijdsgroep is acht procent een zorgmedewerker. Van alle 547 gemelde overleden patiënten werkte 1,6 procent in de een zorg. Van alle Nederlanders tussen achttien en 69 jaar werkt volgens het CBS zo’n elf procent als zorgmedewerker. De leeftijdsverdeling en man-vrouwverdeling van zorgmedewerkers zijn duidelijk anders dan die van overige patiënten. Zorgmedewerkers zijn gemiddeld jonger en vaker vrouw.

 

Vandaag zijn door het RIVM 84 patiënten gemeld die in het ziekenhuis opgenomen (geweest) zijn en 84 overledenen. Daarmee zijn er tot nu toe  39.316 bevestigde besmettingen met Covid-19, 10.769 ziekenhuisopnames en 4795 doden. Uit Zaanstad werd opnieuw een dodelijk slachtoffer gemeld, waarmee nu 40 inwoners met een bewezen besmetting overleden zijn. In Wormerland (zes) en Oostzaan (één) liepen de aantallen niet verder op.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen