Nederland heeft behoefte aan harde feiten over corona

Foto: Flickr / Governor Tom Wolf

Mensen hebben behoefte aan feitelijke en duidelijke informatie over het coronavirus, zo blijkt uit de eerste tussenrapportage van het RIVM en Nivel over de wijze waarop Nederlanders de overheidscommunicatie over Covid-19 beleven. Er waren vier vragenrondes van 24 februari tot en met 19 april. Later volgen nog de resultaten van vragenlijsten die worden verstuurd in week van 27 april en in de week van 11 mei.

In de eerste week van het onderzoek gaf 26 procent van de deelnemers aan behoefte te hebben aan meer informatie over het virus. In de week van 13 tot en met 19 april was dat nog slechts vijftien procent. In de week van 24 februari wilden mensen vooral meer informatie over hoe je besmet kunt raken, hoe je jezelf het beste kunt beschermen en wat de ziekteverschijnselen van een infectie met het coronavirus zijn.

Bij de meest recente vragenronde, in de week van 13 april, gaven de deelnemers vooral vaak aan behoefte te hebben aan meer informatie over testen om vast te stellen of iemand besmet is (geweest) met Covid-19. Daarnaast wilden veel mensen informatie over de exacte aantallen van mensen die ziek zijn geworden of gestorven zijn door het coronavirus. Die concrete gegevens zijn niet voorhanden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld België. Volgens de Belgische krant De Tijd heeft dat land de registratie veel beter op orde dan Nederland.

Nieuw sterfgeval in Zaanstad

Het RIVM meldt vandaag 145 sterfgevallen en 76 patiënten die in het ziekenhuis opgenomen (geweest) zijn. Het aantal officieel vastgestelde besmettingen steeg met 386 tot 38.802. Het aantal doden staat nu op 4711 en het aantal ziekenhuisopnames op 10.685. In Zaanstad steeg het aantal overledenen met één tot 39. In Wormerland en Oostzaan waren geen nieuwe fatale slachtoffers van het virus te betreuren.

De vragenlijsten van het RIVM en Nivel worden verstuurd naar leden van het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg. De vragenlijst die is verstuurd in de periode 24 februari – 1 maart is ingevuld door 3114 mensen, die van 16 – 22 maart door 2592, die van 30 maart – 5 april door 2710 en die van 13 – 19 april door 2726 mensen. Van de deelnemers aan de eerste vragenlijst was 53 procent man en 47 procent vrouw. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 65 jaar. Deze gemiddelde leeftijd is hoger dan de gemiddelde leeftijd in Nederland. Dat komt omdat er relatief weinig mensen onder de 30 jaar deelnemen aan Nivel-panel.Voor de volledige resultaten van de eerste vier vragenrondes kunt u de volgende feitenbladen bekijken: feitenblad week 9feitenblad week 12feitenblad week 14 en feitenblad week 16.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen