Het is niet ondenkbaar dat door heel Zaanstad een vierdaagse basisschoolweek wordt ingevoerd om het personeelstekort op te lossen.
Dat meldt het Noordhollands Dagblad vandaag. Zowel de Zaan Primair Scholengroep als Agora redden het in het nieuwe schooljaar nog net met de bezetting, maar er mag eigenlijk geen enkele leraar ziek of zwanger worden of om een andere reden niet voor de klas kunnen staan. De vijver met vervangers is leeg en in het uiterste geval zullen ouders moeten bijspringen of de kinderen naar huis worden gestuurd.
Het tekort aan meesters en juffen is des te zorgelijker omdat het aantal basisschoolleerlingen groeit en dat ook de komende jaren zal blijven doen. In de Kop van Noord-Holland is dat anders, maar onderwijzers die daar hun baan verliezen hebben volgens de scholenkoepels geen zin in een nieuwe in Zaanstad. De reisduur zou daarbij een obstakel zijn.
'Continu op zoek'
is de stichting voor bijzonder primair onderwijs in de Zaanstreek, met
25 basisscholen in Zaandam, Zaandijk, Koog aan de Zaan, Westzaan, Assendelft, Krommenie, Wormerveer, Wormer en Oostzaan. Op de website wordt gemeld dat Agora ‘continu op zoek is naar professionals’. ‘Heb je minimaal een HBO-diploma en zou je wel voor de klas willen werken? Misschien is het zij-instroomtraject wel iets voor jou! Wil je weten aan welke eisen je moet voldoen en welke stappen je kunt nemen? Klik dan
hier voor de brochure.’
Geïnteresseerden kunnen zich alvast opgeven voor het schooljaar 2018-2019. ‘Indien het zij-instroomtraject niet bij je past maar je zou wel als leraar aan de slag willen gaan dan kun je je aanmelden bij de iPabo voor de twee-jarige deeltijdopleiding.’
heeft 28 openbare basisscholen onder zijn hoede in Zaandam, Zaandijk, Krommenie, Koog aan de Zaan, Assendelft, West-Knollendam, Westzaan en Wormerveer. Op de site van deze organisatie worden kandidaten gevraagd voor een aanstelling als invalleerkracht, waarvoor ‘regelmatig’ vacatures zijn.
[embed][/embed]
Het personeelstekort valt samen met een politieke discussie over de hoogte van de salarissen voor deze beroepsgroep. Het demissionaire kabinet zou er zelfs door kunnen vallen, omdat de PvdA vasthoudt aan hogere salarissen in het basisonderwijs terwijl coalitiepartner VVD, die samen met het CDA, D66 en de ChristenUnie onderhandelt over een nieuw kabinet, daar nu nog geen beslissing over wil nemen.