Oversterfte loopt terug, ook in verpleeghuizen

Foto: Pixnio / CC0 Public Domain

Het werkelijke aantal mensen dat in Nederland overlijdt aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus is hoger dan de gemelde aantallen die RIVM dagelijks publiceert, zo is al geruime tijd bekend, omdat niet alle overledenen op hun sterfdag worden doorgegeven. Door naar het totaal aantal overledenen per week te kijken zoals gemeld aan het Centraal Bureau voor de Statistiek  – dus ongeacht de doodsoorzaak – ontstaat een completer beeld van de situatie in ons land.

Sinds een aantal weken wordt er een oversterfte geconstateerd die samenvalt met het begin van de corona-uitbraak in Nederland. Een aanzienlijk deel van die oversterfte is naar verwachting gerelateerd aan Covid-19. Welk deel dat is wordt later duidelijk in de doodsoorzakenregistratie. In de derde week van april nam de oversterfte af, zo blijkt uit gegevens van het CBS en het RIVM. In de week van donderdag 9 tot en met woensdag 15 april was de totale sterfte in Nederland sterk verhoogd met in totaal zijn 4500 gemelde sterfgevallen, waar in voorgaande jaren in die peride tussen de 2654 en 2959 doden werden gerapporteerd.

Bron: RIVM / CBS

 

 

 

Dat zijn tussen 1541 en 1846 meer sterfgevallen dan verwacht zou worden en ongeveer twee keer hoger dan de gemelde sterfte aan laboratoriumbevestigde Covid-19 in diezelfde week (876). De sterfte was licht verhoogd in de leeftijdsgroep 55-64 jaar en sterk verhoogd in de leeftijdsgroepen 65-74 jaar en 75 jaar en ouder. De oversterfte in verpleeg- en verzorgingshuizen is in week 16 (van 13 april tot en met 19 april) voor het eerst in een aantal weken afgenomen. In de afgelopen weken was de sterfte onder mannen hoger dan onder vrouwen. Vanaf week 14 zijn de verschillen echter kleiner geworden.

Cijfers van vandaag

Vandaag zijn er door het RIVM 123 patiënten gemeld die in het ziekenhuis opgenomen (geweest) zijn en 112 personen mensen als overleden. Van d 36.535 bewezen besmette patiënten zijn er nu 4289 overleden. Het aantal ziekenhuisopnames ligt nu op 10.281. Het Zaans Medisch Centrum meldde om 17:00 uur negentien opgenomen coronapatiënten. Het aantal fatale slachtoffers in Zaanstad is nu officieel 36. Dat werd eerder al door de GGD Zaanstreek – Waterland meegedeeld, maar het RIVM liep tot vandaag een dode achter. In Wormerland blijft ht aantal zes en in Oostzaan één.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen