Hoogheemraadschap wil ‘stille rapers’ in het zonnetje zetten

Foto: Stichting Klean

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is op zoek naar ‘stille rapers’: mensen die belangeloos stad en land afstruinen om zwerfvuil op te ruimen.

Deze burgers leveren een belangrijke bijdrage aan schoon water, want ze voorkomen dat zwerfvuil in de sloten en andere oppervlaktewateren terechtkomt en uiteindelijk een (nog grotere) plastic soep vormt in de oceaan. HHNK wil de ‘stille rapers’ daarom in het zonnetje zetten. U kunt uzelf of iemand anders aanmelden via www.veiligschoonvoldoende.nl.

Het hoogheemraadschap is de waterbeheerder in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal, inclusief Texel.

Wieke Hart, Margriet Hoorn en Jeanine Schaart startten in oktober 2014 met het oprapen van zwerfvuil in Krommenie. Al snel volgden Westerkoog en Wormerveer. Grappend noemen zich de ‘Zaanse Schonen’ en hun initiatief trok een groeiende groep gelijkgestemden. In 2015 organiseerden ze een bijeenkomst over het zwerfvuilvrij maken van Zaanstad in de Fabriek. Daar rolden uit de discussies vier aanbevelingen:

  • Statiegeld behouden en uitbreiden: ook op blikjes en kleine plastic flesjes;
  • De jeugd terug de kroeg in, want dat scheelt blikjes en flesjes op straat;
  • Maak het sorteren van afval gemakkelijker
  • Geef meer bekendheid aan de werkelijke waarde van grondstoffen.

De Zaanse Schonen maken deel uit van Stichting Klean, opgericht door fotograaf, kunstenaar en fervent zwerfvuilruimer Peter Smith. Die verzorgt regelmatig gastlessen op scholen om jongeren de gevolgen voor te houden van achteloos weggeworpen verpakkingen: zwerfvuil gaat immers verder dan de troep die meteen zichtbaar is. ‘Net als diegene die iets laat vallen denkt ‘och, dat ene flesje maakt niet uit’ niet weet wat voor gigantische gevolgen die mindset heeft, zo kan de gedachte ‘ik pak toch dat ene flesje op’ ook gigantische gevolgen hebben,’ aldus Smith.

De laatste jaren komen meer actieve groepen uit Zaanstad bij elkaar om de krachten te bundelen. De gemeente helpt inwoners die in hun eigen buurt een opruimactie willen ondernemen door het leveren van prikkers en zakken. Ook zorgt de gemeente voor promotie. Voor Poelenburg en Peldersveld is speciaal beleid ontwikkeld om de wijken schoner te maken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen