Zachte én harde aanpak vervuiling probleemwijken

Foto: David van der Mark

Poelenburg en Peldersveld moeten schoner worden en blijven. Daarom is besloten dat in beide wijken volle straatcontainers eerder geleegd worden en gaat afvalverwerker HVC containers die een storing hebben sneller repareren. Elke maandag wordt bovendien al het losse (grof)vuil dat op straat staat weggehaald.

Het zijn een paar van de ingrepen die de gemeente doet om de twee Zaandamse wijken een schonere uitstraling te geven. Daarnaast wordt de voorlichting over de regels voor het aanbieden van afval uitgebreid en gaan handhavers streng toezien op de naleving door inwoners en bedrijven. ‘Alleen op deze manier kunnen we de situatie verbeteren’, zegt wethouder Dick Emmer (D66, wijkwethouder Poelenburg). ‘De gemeente zorgt ervoor dat de basis op orde is, maar we verwachten ook wat van de bewoners en bedrijven: houd je aan de afspraken, anders krijg je een boete. Zo houden we de wijken samen schoon.’

Begin dit jaar heeft de gemeenteraad het Actieplan Poelenburg en Peldersveld vastgesteld. Dat is erop gericht om de wijken duurzaam te verbeteren. ‘Hard en zacht is de kern van ons actieplan, en dat doen we dus ook in het geval van vuil’, zegt Emmer. ‘We gaan de strijd aan met vuil op straat. Wie wil, leggen we uit hoe het werkt en helpen we verder. Wie niet wil, pakken we aan.’

Boete 120 euro

Bijna iedereen – zo’n 90 procent van de inwoners – is in Zaanstad goed met afval bezig. Ook Poelenburg en Peldersveld kunnen schone wijken zonder zwerfvuil worden, want op bijna elke straathoek staat een ondergrondse container waar bewoners met een pas hun restafval kwijt kunnen. Op verschillende plaatsen kan oud papier en plastic in containers worden gegooid. Afval dat daar niet in past, het zogenoemde grofvuil, kan worden aangemeld bij HVC of op zondagavond bij de containers worden gezet. Bewoners die zich niet aan deze regels houden, kunnen een boete krijgen van 120 euro.

De informatievoorziening voor met name nieuwe inwoners schiet soms tekort. De gemeente begint daarom, in samenwerking met partners in de wijk, een campagne over afval. Daarnaast worden bewonerscoaches geworven. Dit zijn mensen op straat gaan helpen hun afval op de juiste manier aan te bieden. Sinds kort lopen ook structureel handhavers door de wijk. Zij spreken mensen aan op gedrag en gaan op termijn die boetes opleggen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen