Ook gemeente sluit bruggen ter ontmoediging pleziervaart

Foto: Pexels

De kleine gemeentelijke of door de gemeente bediende bruggen en sluizen in het poldergebied worden niet meer geopend voor pleziervaartuigen. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier nam zo’n besluit al eerder.

Wat de bruggen betreft geldt een uitzondering voor de Zaan en Nauernasche Vaart. Voor de beroepsvaart wordt de noodzakelijke bediening wel gedaan. De maatregel geldt tot nader order, maar in ieder geval tot dinsdag 28 april. Het mooie weer maakt dat er te veel pleziervaart is gelet op afstandsbeperkingen in verband met de coronaverspreiding. Bij bruggen en sluizen liggen te veel mensen in boten te dicht bij elkaar te wachten. Maar ook op het water is de afstand tussen de boten soms onvoldoende. Hierdoor kan de anderhalve meter afstand niet worden gegarandeerd. Dit kan besmettingsgevaar opleveren voor zowel de mensen in de boten als de bedienaars van de kunstwerken en ook voor fietsers en wandelaars die staan te wachten.

Maximaal twee per boot

De oproep aan de inwoners is om zo veel mogelijk thuis te blijven en niet het water op te gaan. Er zijn volgens de richtlijnen van de Veiligheidsregio Zaanstreek – Waterland maximaal twee personen per boot toegestaan. Dit maximum geldt niet voor gezinnen en huisgenoten. De gemeente gaat op het water controleren. Handhavers hebben geconstateerd dat er de laatste tijd weer vaak te hard wordt gevaren. Ook dat wordt aangepakt. Vanwege de stremming van de Wilhelmina- en Groote Sluis on Zaandam worden de bruggen over de Zaan en Nauernasche Vaart en de Schermersluis volgens de winterregeling bediend.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen