Provincie ziet serieuze kansen voor hyperloop

Foto: Hardt Hyperloop

Wie heeft de afgelopen tijd niet eens met weemoed en verlangen teruggedacht aan een mooie reis in een wereld die nog overzichtelijk was? In de toekomst moet het het weer mogelijk worden en kijk daar: de provincie voegt een dimensie toe aan onze dromen: met de hyperloop van Amsterdam en steden zoals Duisburg, Düsseldorf of Brussel in minder dan 30 minuten. Al was het maar om er te werken.

Met zo’n snelle magneetzweeftrein in een luchtdrukbuis kunnen mensen vanuit een veel groter gebied dagelijks voor hun werk op en neer reizen, zo blijkt uit een verkennend onderzoek dat in opdracht van Noord-Holland is uitgevoerd. ‘We weten dat mensen bereid zijn om voor hun werk van deur-tot-deur maximaal een uur te reizen. Met zo’n supersnelle hyperloop wordt het ineens mogelijk om binnen die tijd veel grotere woon-werkafstanden af te leggen. Dat klinkt veelbelovend. Daarom gaan we overleggen met andere overheden en partijen om dit onderzoek verder te brengen,’ aldus Gedeputeerde Jeroen Olthof in een persbericht.

Tot 1000 kilometer per uur

De hyperloop is een transportsysteem waarbij mensen en goederen via een luchtdrukbuis op zeer hoge snelheid – tot 1000 kilometer per uur –  vervoerd kunnen worden. Het concept is in 2012 geïntroduceerd door oprichter Elon Musk van het bedrijf Tesla en sinds 2016 verder ontwikkeld door het Nederlandse Hardt Hyperloop. Hardt heeft in opdracht van de provincie onderzocht welke rol de hyperloop zou kunnen spelen wanneer de groei van het aantal inwoners en bedrijven tot 2040 zoveel mogelijk in en rond Amsterdam wordt opgevangen. Er is gekeken naar het effect van snelle hyperloopverbindingen vanaf Amsterdam op vijf routes: naar Groningen, Den Haag, Düsseldorf, Frankfurt en Parijs.

Ontlasting Schiphol

De hyperloop kan Amsterdam niet alleen met de rest van Nederland, maar met heel Europa verbinden. Uit de resultaten blijkt dat de komst van een hyperloop goed is voor de economie van de Metropoolregio Amsterdam. Belangrijke economische gebieden zoals het Duitse Ruhrgebied zijn van deur-tot-deur binnen een uur te bereizen. Daarmee komen woon-werkafstanden in een heel ander perspectief te staan. Door korte-afstandsvluchten te vervangen door een hyperloop-verbinding is het voor Schiphol mogelijk om op een duurzame manier internationale routes naar grote buitenlandse steden aan te bieden. Als dat deel van de korteafstandsvluchten komt te vervallen, biedt dit meer ruimte voor langere (intercontinentale) vluchten.

De hyperloop biedt Noord-Holland veel mogelijkheden, aldus het onderzoek. Daarom gaat de provincie de komende tijd samen met andere partijen verkennen of er een vervolgonderzoek moet komen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen