Paasweekeinde wegen mogelijk dicht voor groepen motoren

Foto: Flickr / Dennis van Zuijlekom

Veiligheidsregio’s kunnen er in het paasweekeinde voor kiezen om bepaalde wegen te sluiten voor groepen motoren. Dat is gisteravond besloten tijdens een beraad van de 25 veiligheidsregio’s. Afgelopen weekend klaagden veel mensen over overlast door motoren.

De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging betreurt dat het nodig is om met Pasen bepaalde toeristische plekken en kleine landweggetjes af te sluiten, ‘maar we accepteren het,’ aldus een woordvoerder. ‘Wij volgen zo lang als de coronacrisis speelt de richtlijnen van het RIVM. We roepen actief onze achterban op om dat ook te doen.’ Om ook wandelaars de kans te geven om komend weekend van het mooie weer te genieten worden fietsclubjes en groepen wielrenners ook op de bon geslingerd als er geen anderhalve meter afstand tot elkaar aangehouden wordt. Dat was al mogelijk op grond van het samenscholingsverbod, maar is gisteravond nog eens nadrukkelijk benoemd.

Recht van de sterkste

Als er komend weekend door een burgemeester een verbod op motoren wordt afgekondigd, wordt dat duidelijk gemaakt met een regulier verkeersbord of met een lichtkrant. Op overtreding staat een boete van maximaal 400 euro. Het afgelopen weekeind werd duidelijk dat groepen motorrijders en wielrennens wandelaars vaak dwingen om aan de kant te gaan, waar zij noodgedwongen te dicht op elkaar komen te staan. Welke wegen precies worden afgesloten en wanneer dat gebeurt is nog niet duidelijk.  De maatregel kan bestaan uit het geheel afsluiten van een weg of uit het uitsluitend toelaten van stemmingsverkeer.

Reacties