Krachttoer Heijmans bij Wilhelminabrug in Zaandam

Foto: Screenshot Livestram Bouwbedrijf Heijmans

Er bestond wat onduidelijkheid over de precieze dag, maar vandaag wordt de brugklep van de Wilhelminabrug in Zaandam op zijn plek gehesen. Dat is vanaf 11:00 via internet te volgen via een livestream, omdat de bouwplaats vanwege het coronavirus niet toegankelijk is voor belangstellende omwonenden.

Het zogenoemde van de Beatrixbrug volgt op 17 april. De twee massieve kleppen zijn gebouwd in Middelburg en kwamen per schip aan in Zaandam. De Wilhelminasluis is sinds gisteren dicht voor alle scheepvaartverkeer om de werkzaamheden aan de kolk en de aangrenzende Wilhelmina- en Beatrixbrug te kunnen uitvoeren. Dat duurt naar verwachting tot en met 31 mei. De huidige komvormige Wilhelminasluis stamt uit 1903 en wordt vervangen door een moderne schutsluis. De traditionele vorm met een smalle toegang en brede kolk krijgt een meer efficiƫnte rechte vorm met een veilig hekwerk rondom.

Voordelen

Deze nieuwe vorm van de sluis biedt voordelen voor scheepvaart. De nieuwe sluis wordt 156 meter lang, veertien meter breed en 4,7 meter diep. Grote binnenvaartschepen van de CEMT-klasse Va kunnen de sluis in de toekomst gemakkelijker en sneller passeren. Het schutproces verloopt door de moderne rechte vorm efficiƫnter. Bovendien kunnen de grootste schepen door de diepte van de nieuwe sluis dan vol beladen door de sluis.

Reacties