Geen scheepvaart Wilhelmina- en Groote sluis van 6 april tot 1 juni

Foto: Provincie Noord-Holland

Zowel de Wilhelminasluis als de naastgelegen historische Groote sluis zijn van 6 april tot en met 31 mei volledig gestremd en niet toegankelijk voor scheepvaart. Tijdens deze stremming moeten de beroeps- en de recreatievaart gebruikmaken van alternatieve routes, via de Nauernasche Vaart of via het Noordhollandsch kanaal via Purmerend of het Noordhollandsch kanaal via Den Helder.

Naar verwachting wordt het drukker op omleidingsroutes en neemt de vaartijd toe. Tot en met zondag 5 april wordt er nog in bloktijden aan de Wilhelminasluis gewerkt. Op werkdagen kan de beroeps- en recreatievaart de sluis alleen passeren van 06:00 tot 08:00 uur, van 12:00 tot 14:30 uur en van 18:30 tot 22:00 uur. In de weekenden gelden de normale bedientijden voor de sluis. Tijdens de werkzaamheden geldt daarnaast een breedtebeperking om het werk aan de kade, de muren en de grond erachter veilig te kunnen uitvoeren. De sluis is toegankelijk voor schepen met een maximale afmeting van 86 x 9,5 x 2,8 meter. Na de volledige scheepvaartstremming kunnen vanaf 1 juni weer grotere schepen door de sluis, met een beperking op de waterverplaatsing van 2000 kubieke meter. Het sluizencomplex moet in oktober klaar zijn.

Bron: Provincie Noord-Holland

De provincie vernieuwt de Zaandamse Wilhelminasluis omdat deze te nauw is voor de huidige binnenschepen en in een slechte bouwkundige en technische staat verkeert. Hij stamt uit 1903 en wordt vervangen door een moderne schutsluis. De traditionele vorm met de smalle toegang en brede kolk krijgt een efficiëntere rechte vorm met een veilig hekwerk rondom. De nieuwe sluis wordt 156 meter lang, veertien meter breed en 4,7 meter diep. De grootste schepen kunnen door de grotere diepte straks ook vol beladen passeren.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen