Beweegbare delen Wilhelmina- en Beatrixbrug gearriveerd

Foto: Provincie Noord-Holland

De twee nieuwe 180 ton zware brugkleppen van ongeveer zestien meter breed en vijftien meter lang van de Wilhelminabrug en de Beatrixbrug zijn gisteren per schip aangevoerd in Zaandam. Het zogenoemde val van de Wilhelminabrug wordt op dinsdag 7 april gemonteerd en die van de Beatrixbrug tien dagen later.

Het zijn twee belangrijke stappen in de vernieuwing van het Wilhelminasluizencomplex. Het installeren van een brugklep is een nauwkeurig werkje. Allereerst wordt het val omhoog gevijzeld. Hierdoor kan hij tussen het landhoofd en de basculekelder worden geplaatst. Vervolgens wordt hij de sluiskolk ingevaren en een kwartslag gedraaid. Als hij in positie ligt laat aannemer Heijmans de brugklep rustig zakken, waardoor hij precies op zijn plaatst valt. Dit is millimeterwerk. Als het val is geplaatst wordt hij gekoppeld aan het bewegingswerk van het val dat zich bevindt in de kelder. Dan wordt het contragewicht (het tweede deel van de brug) de kelder in gehesen en aan het val gekoppeld. Als dit allemaal is gelukt wordt het dak op de kelder geplaatst.

Via livestream te volgen

Voordat de zware beweegbare brugdelen in Zaandam aankwamen hadden ze al een hele reis achter de rug. De twee kleppen zijn gebouwd op het terrein van Hillenbrand in Middelburg. Afgelopen maandag werden ze daar op pontons gelegd om vervolgens dinsdag binnendoor via Rotterdam, Utrecht en Amsterdam naar Zaandam getransporteerd te worden. In verband met het coronavirus kunnen kunnen geïnteresseerden niet op de bouwplaats komen kijken naar de montage van het val van de Wilhelminabrug.

Om de inwoners toch de gelegenheid te geven dit te volgen wordt volgens de provincie dinsdag 7 april een livestream opgezet: ‘Vanaf 11:00 uur kan iedereen via www.livestreamwilhelminasluis.nl getuige zijn van dit spectaculaire moment.’ Heijmans spreekt van maandag 6 april, maar wij kregen vandaag geen antwoord op de vraag welke datum juist is. We proberen het maandagmorgen opnieuw – en u kunt misschien voor de zekerheid maandagmorgen even naar de livestream surfen.

https://twitter.com/GemZaanstad/status/1242764020819603458

Reacties