Vijf jaar cel voor Westzaner wegens poging tot doodslag

Foto: Pixabay / Succo

De rechtbank in Arnhem heeft een 22-jarige man uit Westzaan tot vijf jaar cel veroordeeld voor een poging tot doodslag. Hij stak op 7 april vorig jaar tijdens een uitgaansavond in Arnhem het slachtoffer negen keer met een mes in het bovenlichaam. De man had daarnaast nog een gaspistool en munitie in zijn bezit.

Dat het slachtoffer nog leeft is uitsluitend te danken aan het ingrijpen van omstanders en snel geboden medische hulp. Uit rapportages van een psychiater en een psycholoog komt naar voren dat bij de man sprake is van stoornissen. In zijn jeugd is hij meerdere keren behandeld om zo het gevaar op geweld te verminderen. Zo is hij in het verleden in gesloten jeugdzorg geplaatst. Bij het bepalen van de straf hield de rechtbank rekening met de enigszins verminderde toerekeningsvatbaarheid. De rechtbank schat in dat de man uiteindelijk een langdurige, mogelijk klinische behandeling, forensisch toezicht en begeleiding nodig zal hebben. Dit zal na detentie definitief beoordeeld moeten worden.

Schadevergoeding

Om dit langdurige traject te borgen heeft de rechtbank ook een speciale maatregel opgelegd. Binnen deze ‘maatregel strekkende tot gedragsbeïnvloeding of vrijheidsbeperking’ kan de man aansluitend aan de gevangenisstraf intensief behandeld en begeleid worden, als dat op dat moment nodig blijkt. Daarnaast moet hij het slachtoffer een schadevergoeding van 8698,51 euro betalen. Er was vier jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging geëist en het slachtoffer had een schadevergoeding van 24.496,30 euro gevorderd, onder meer vanwege gederfde inkomsten. Hij was ten tijde van het misdrijf echter werkloos.

Reacties