Vrijwilligers Greenpeace gaan biologisch aanbod supermarkten tellen

Foto: Pixabay

Greenpeace gaat in honderden supermarkten door het hele land het biologisch aanbod van aardappelen, groente en fruit tellen. Met het onderzoek wil de milieuorganisatie aan het licht wil brengen of en hoe Nederlandse supermarkten ’hun verantwoordelijkheid nemen’ en wie de koplopers en achterblijvers zijn.

Greenpeace wil door het aanbod aan biologische producten in kaart te brengen stimuleren dat supermarkten meer gifvrije en bij-vriendelijke producten in het schap gaan leggen, schrijft ze op het vrijwilligersplatform greenwire.greenpeace.org aan de vrijwilligers die de supermarkten gaan bezoeken om het aanbod te tellen. Duidelijk moet worden ‘welke supermarkten de meeste keuze geven in biologische producten’ en de resultaten van de telling moeten ‘supermarkten stimuleren om hun agf-schap verder te verduurzamen’.

De vrijwilligers gaan volgens de organisatie honderden vestigingen van Coop, Albert Heijn, Jumbo, Plus, Dirk, Aldi en Lidl bezoeken om het aanbod te inventariseren. Ook worden de niet bioproducten geteld om zo het aandeel aan biologische producten te kunnen berekenen. De supermarkten zijn per brief op de hoogte gesteld van de telling.

Vragenlijst

In de brieven aan de ketens is bovendien een vragenlijst opgenomen. Greenpeace wil onder meer weten wat het omzetaandeel is van biologische groenten en fruit in het totale agf-schap en hoe groot het aandeel Milieukeur-gecertificeerde producten is in de jaarlijkse afzet. Ook wil ze weten welke doelen en ambities de ketens hebben en hoe groot het aandeel is dat van Nederlandse telers afkomstig is en hoe de betreffende keten boeren en tuinders steunt bij verduurzaming van de productie.

Geteld worden aardappelen, groenten, fruit en paddenstoelen. Zowel onbewerkte als voorgesneden producten, zoals aardappels, gesneden sla en verse fruitsalades worden meegenomen in het onderzoek. Greenpeace trekt de grens bij producten waar andere ingrediënten aan toegevoegd zijn, zoals aardappelschijfjes met kruiden of maaltijdsalades met dressing. De telling loopt door tot eind september.

De aftrap van de actie is op 24 augustus tijdens een vrijwilligersborrel op het hoofdkantoor in Amsterdam. Greenpeace verwacht in de loop van oktober een onderzoeksrapport te publiceren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen