Parkeren even geen prioriteit meer voor handhavers

Foto: Google Street View

Nu de buitengewone opsporingsambtenaren zoveel mogelijk op straat zijn voor de handhaving van de coronamaatregelen zijn andere taken naar de achtergrond verdrongen. Zo werken de boa’s niet langer wijkgericht, halen niet langer verkeerd gestalde fietsen weg en plaatsen geen wielklemmen meer. Ook controles bij blauwe zones vervallen.

De handhavers prikken ook geen afval meer, maar nemen nog wel eventuele zakken mee die naast de ondergrondse restcontainers staan en stickeren fietswrakken en weesfietsen. In samenspraak met de politie is besloten om te gedogen dat gehandicapten hun verlopen parkeerkaarten voorlopig ongestraft kunnen blijven gebruiken. Hiermee wordt voorkomen dat inwoners en ambtenaren voor een nieuwe kaart naar het stadhuis moeten komen. Er zijn momenteel elf boa’s niet beschikbaar, ongeveer een derde van de totale groep. Er worden twee stagiaires van het ROC Friesland ingezet en mogelijk volgen er meer.

De noodverordening die nu van kracht is vraagt volgens een memo van burgemeester Jan Hamming aan de gemeenteraad veel van de boa’s. De jeugdboa’s gaan nu op pad samen met drie leerplichtambtenaren om jongeren aan te spreken op de noodzaak om afstand te houden en op het samenscholingsverbod én om te vragen naar hun thuisscholing en huiswerk. De toezichthouders die zich bezighouden met horeca, ondermijning en bouw/ruimtelijke ordening controleren supermarkten, winkels, bouwmarkten en andere locaties waar drukte wordt verwacht op de naleving van de noodverordening.

Urgent blijft urgent

Onveilige situaties worden als voorheen meteen aangepakt. Wanneer er sprake is van niet direct urgente situaties wordt ofwel gewaarschuwd ofwel aangekondigd dat zodra de beperkende maatregelen vanwege het coronavirus voorbij zijn  alsnog handhavend wordt opgetreden. Bij bouwprojecten blijft onverkort gecontroleerd worden op cruciale punten zoals bewapening en fundering, maar zijn er tot nader order geen ad hoc controles. Aanvragen voor horecavergunningen worden getoetst op de ingediende plannen zonder voorafgaande controle ter plaatse. Dat laatste wordt nu achteraf gedaan en als blijkt dat er zaken niet kloppen kan de vergunning weer worden ingetrokken.  Ook de politie heeft het handhaven van de maatregelen tegen het coronavirus als prioriteit. ‘Dit heeft invloed op de gezamenlijke inzet op georganiseerde criminaliteit (ondermijning) en overlast,’ schrijft Hamming.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen