Tot nu toe zes bevestigde coronadoden in onze gemeente

Foto: Pixabay / Geralt

Er zijn volgens de nieuwste cijfers tot nu toe zes inwoners van Zaanstad die een besmetting met Covid-19 niet hebben overleefd.

 

 

Deze cijfers van de GGD Zaanstreek – Waterland en de regionale GGD betreffen alleen het aantal overledenen dat daadwerkelijk gerelateerd is aan het virus. Het werkelijke aantal fatale slachtoffers is dus waarschijnlijk groter. Het landelijk beeld is dat de cijfers van het RIVM en het daadwerkelijke aantal besmettingen steeds verder uiteenlopen, omdat niet alle zieken getest worden. Wat wel duidelijk is is dat het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal gemelde overledenen in Nederland minder snel toeneemt dan zonder de vergaande coronamaatregelen verwacht werd. Deze week wordt duidelijk of er sprake is van een echte afvlakking, aldus de laatste mededeling over onze regio.

Opschaling IC’s

De ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland zijn het aantal bedden voor Intensive Care verder aan het opschalen naar 290 tot 300 Covid IC-plaatsen. De nieuwe verhoging is nodig om tegemoet te komen aan de voorziene vraag aan IC-capaciteit voor coronapatiënten in de komende dagen. Met de extra opschaling is voorlopig voldoende IC-capaciteit gegarandeerd, aldus beide instanties. Om voldoende medewerkers te hebben voor het extra aantal IC-plaatsen zijn zorgmedewerkers in de afgelopen periode bijgeschoold en getraind. Deze bijscholings- en trainingsactiviteiten blijven voorlopig doorgaan. Het betreft onder meer verpleegkundigen die nu niet op de IC-werken, medisch specialisten (in opleiding) en medewerkers van operatiekamers. Om voldoende capaciteit voor coronapatiënten vrij te maken blijft de niet-spoedeisende zorg voorlopig achterwege.

Ziekenhuizen zijn veilig

Medische behandelingen waarbij onmiddellijk ingrijpen wel noodzakelijk is gaan door. Patiënten met spoedeisende klachten kunnen veilig terecht in het ziekenhuis. Zij kunnen dat ook afstemmen met hun huisarts. Mochten alle IC-bedden in een ziekenhuis bezet zijn, dan is afgesproken dat andere ziekenhuizen in de regio nieuwe patiënten opvangen of patiënten uit het betreffende ziekenhuis overnemen. Er zijn voorbereidingen gaande voor het inrichten van tijdelijke zorglocaties, zogenoemde zorghotels.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen