Daklozen nog steeds na drie nachten Zaanerf de straat weer op

Sociaal Pension Zaanerf aan de Zaandamse Westzijde.
Foto: Google Street View

Het Leger des Heils hanteert nog steeds het beleid dat daklozen die worden opgevangen op één van de zeven crisisplekken voor passanten in Sociaal Pension Zaanerf in Zaandam na drie nachten moeten vertrekken. Er is overleg met de gemeente over deze situatie die daklozen dwingt om de straat op te gaan, hetgeen nu juist van hogerhand ontraden wordt vanwege de coronapandemie.

‘We hanteren het normale beleid voor de passantenopvang en dat betekent dat iemand drie nachten kan slapen en dan weer drie nachten niet,’ antwoordt het Leger des Heils op vragen van deze krant. ‘Soms kiezen klanten er nu voor om juist niet in de opvang te slapen, maar buiten te blijven. Wij vullen open plekken dan weer in en zitten zo maximaal elke nacht vol.’ De hulporganisatie laat weten ‘het maximale te doen’, maar simpelweg niet meer slaapplekken te hebben aan de Westzijde.

De veranderde werkelijkheid in verband met de uitbraak van Covid-19 kan wellicht op een andere locatie wel leiden tot aanpassingen van de bestaande situatie. In samenwerking met andere gemeenten zoals Amsterdam en Purmerend zou daar wellicht een mouw aan te passen zijn: ‘We zien wel een toenemende vraag uit andere regio’s omdat daar minder mensen worden opgenomen in de nachtopvang.’

Geen coronaverdachte weggestuurd

Het Leger des Heils ontkent dat in Zaandam vorige week iemand met corona-achtige ziekteverschijnselen die zich bij de deur meldde zou zijn weggestuurd: ‘Vorige week hebben we een voor ons een normale week gehad en was er nog geen sprake van de huidige situatie, die is pas sinds de aankondiging van zondag door de regering ontstaan. We hebben alleen zondag een crisisplaatsing gehad van een toerist uit Estland, die we conform de regels een nacht hebben gegeven. Deze man had klachten en hebben we de volgende dag naar de EHBO verwezen,’ aldus de woordvoerster.

Reacties