GGD Zaanstreek – Waterland hobbelt achter feiten aan

Foto: Flickr / Governor Tom Wolf

‘Acht patiënten overleden, 176 nieuwe patiënten, in totaal  1135 positief geteste personen.’ Dat meldt het RIVM vandaag in de dagelijkse update over de stand van zaken rond het coronavirus. Maar bij de GGD Zaanstreek – Waterland was het kennelijk al vroeg weekend: de laaste keer dat die gezondheidsdienst van zich horen was op donderdag 12 maart.

Inmiddels heeft het Zaans Medisch Centrum echter zelf laten weten dat er een leidinggevende zonder patiëntcontacten ziek is en thuis in isolatie zit en heeft een advocaat getwitterd dat er een besmetting is in de gevangenis in Westzaan. Het door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu voor Zaanstad genoteerde cijfer is vandaag echter onveranderd gebleven, hoewel dat dus in elk geval een drie en mogelijk nog hoger moet zijn. Het draagt niet bij aan het vertrouwen van de burger als instanties waarvan steeds is gezegd dat ‘ze er bovenop zitten’ daar in de praktijk geen blijk van geven. In hoeverre zijn die cijfers over positief geteste mensen eigenlijk reëel?

Voor wat het waard is, volgens het RIVM zijn sinds gisteren 176 nieuwe mensen positief getest op Covid-19, waarmee het totaal op 1135 komt. Acht pariënten in de leeftijd van 59 tot 94 jaar overleden aan de besmetting. In totaal zijn er nu 20 doden en zijn 162 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen