Advocaat spreekt van coronageval in gevangenis Westzaan

Foto: Google Street View

De Dienst Justitiële Inrichtingen treft extra maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus in gevangenissen te voorkomen. Een besmetting heeft daar ‘gezien het besloten karakter van de inrichtingen’ grote gevolgen voor zowel het personeel als de gedetineerden. In Westzaan is volgens een tweet van een advocaat al een corona-besmetting vastgesteld.

 

 

Vanaf vandaag is in alle justitiële inrichtingen het bezoek aan gedetineerden opgeschort. Om het contact zo veel mogelijk te continueren worden er ruimere mogelijkheden voor telefonisch contact geboden en waar mogelijk ook via Skype. Advocaten die hun cliënten niet alleen met digitale hulpmiddelen kunnen ondersteunen mogen nog wel naar binnen. Jongeren in een Justitiële Jeugdinrichting kunnen bezoek blijven ontvangen van hun ouders of wettelijke verzorgers. Gedetineerden gaan waar mogelijk zittingen bijwonen via een beeldverbinding vanuit de gevangenis.

Binnen is binnen; buiten is buiten

Alle verloven van gevangenen, TBS’ers en jeugdigen zijn per direct opgeschort. Gedetineerden in het laatste deel van hun straf die buiten de gevangenis werken en alleen ’s avonds binnenkomen om er te slapen zijn niet meer welkom. Zij kunnen tijdelijk thuis slapen. De maatregelen duren in ieder geval tot en met 31 maart. Daarna wordt bekeken of ze verlengd moeten worden. Daarnaast zullen tijdelijk geen veroordeelden worden opgeroepen om korte gevangenisstraffen uit te zitten. De detentie wordt opgeschort tot een later moment. Gisteren werd nog gemeld dat er op dat moment geen coronobesmettingen waren in gevangenissen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen