Pilot met twee of drie containertuintjes om effectiviteit te testen

Wij hebben geen idee waarom er een pijp op deze container zit. Iemand?
Wij hebben geen idee waarom er een pijp op deze container zit. Iemand?
Foto: Twitter / Ideeënjagers

Er komt op initiatief van het CDA een pilot met een paar containertuintjes. Die moeten ervoor zorgen dat mensen niet meer gedachteloos zakken naast de bakken voor restafval zetten en zich bewuster worden van het belang van een schone omgeving.

Wethouder Gerard Slegers hoorde van huisvuilophaler HVC dat daar al ervaring is opgedaan met containertuintjes, maar dan in een plastic variant. In Zaanstad moeten echte bloemen en planten komen. Volgens een aantal raadsfracties kán dat niet goed gaan: het worden kattebakken en magneten voor honden met hoge nood. Volgens initiatiefnemer Bas Westerhof zal dat wel meevallen, maar de proef zal het uitwijzen. Volgens Slegers gaat het om gedragsverandering en bewustwording bij mensen. De piloot staat of valt ermee dat bewoners die de tuintjes aanvragen die ook zelf gaan onderhouden. VVD-raadslid Rina Schenk deed de suggestie de pilot onder de aandacht te brengen in Saendelft, waar bewoners toch nog een brief van de gemeente moeten krijgen over de veranderingen in de wijze van afvalscheiding.

Kleine investering

Volgens de meeste tegenstanders van de tuintjes gaan die niet zorgen voor een einde aan afvaldumpingen en helpt daar alleen vaker legen tegen. Raadslid Jaap Keijser van de Partij voor Ouderen en Veiligheid schoof – waarschijnlijk onbedoeld – de schuld voor een deel in de schoenen van ouderen: als die met hun rollator en hun huisvuilzak met moeite de container hebben bereikt en die gaat niet open, dan hebben ze de kracht niet om het vuil weer mee naar huis te nemen. PVV-steunfractielid Menno Barends wilde de tuintjes eigenlijk in de gemeenteraad aan de orde stellen met een heus debat, maar dat gaat er gezien de geringe investering die voor de proef nodig is niet komen: er is geld voor uit het potje voor groenadoptie.

Slaagt het experiment met ‘groene’ restafvalcontainers dan moet de raad besluiten of er geld wordt vrijgemaakt voor een uitgebreider vervolg. Wordt het een mislukking dan is het einde oefening, ‘maar hebben we het tenminste geprobeerd,’ aldus Slegers. 

 

  

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen