GGD: geen blijvende fysieke klachten na rookwalmen biomassacentrale

Het interieur van de Zaanse centrale.
Het interieur van de Zaanse centrale.
Foto: Bio Forte

De GGD Zaanstreek – Waterland verwacht ‘op basis van de beschikbare informatie’ geen blijvende gezondheidsklachten naar aanleiding van de rookwolken die afgelopen donderdag als gevolg van een technische storing uit de biomassacentrale aan de Pascalstraat kwamen. Vandaag is de centrale na uit voorzorg te zijn uitgeschakeld weer opgestart, met volgens lezers opnieuw dampen uit de silo tot gevolg.

Democratisch Zaanstad stelde donderdagavond tijdens de raadsvergadering vragen over de ‘groene of gele’ uitstoot van eerder die dag, waarop de wethouder snelle antwoorden beloofde. Eerder kwam de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied al met een verklaring, vandaag volgden de wethouders Wessel Breunesse en Annette Baerveldt. Die geven aan dat zowel de gemeente als de omgevingsdienst die namens Zaanstad toezicht houdt op de centrale binnen een uur na de eerste verontruste meldingen over een walmende schoorsteen ter plaatse waren. ‘De meldingen en het bezoek ter plaatse van de gealarmeerde hulpdiensten en de omgevingsdienst vormden geen directe aanleiding om tot opschaling van de veiligheidssituatie over te gaan. Desondanks is vanuit de gemeente wel contact gelegd met de GGD,’ schrijven zij nu.

Rook nooit gezond

‘Het inademen van rook is nooit gezond, daarom moet het inademen van rook zoveel mogelijk worden voorkomen. De gezondheidseffecten van rook hangen vooral af van de hoeveelheid rook die iemand binnenkrijgt. De meeste klachten na het inademen van rook verdwijnen kort nadat er geen rook meer wordt ingeademd,’ aldus de beide bestuurders.  Volgens hen zijn de softwareproblemen die de uitstoot veroorzaakten ‘onmiddellijk’ door de fabrikant van de niet-functionerende ketel opgelost. Die ketel wist de benodigde hoge temperatuur niet te bereiken. ‘Bio Forte Zaanstad aangegeven bij het hervatten van de testen dit gecontroleerd te zullen doen. De afspraak is dat de omgevingsdienst en Bio Forte in nauw contact blijven tijdens het vervolg van de testfase.’

Op de vingers getikt

Bio Forte Zaanstad moet naar aanleiding van het incident een rapportage indienen aan de hand waarvan beoordeeld wordt of er afdoende maatregelen worden genomen om herhaling of de gevolgen van een dergelijk incident te voorkomen of te beperken. Het bedrijf is op de vingers getikt omdat de storing niet tijdig bij de omgevingsdienst gemeld is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen