Inwoners geven gemeente onvoldoende voor duurzaamheid

Foto: Pixabay / Tumisu

Een grote meerderheid van de deelnemers aan het Zaanpanel is zich bewust van klimaatveranderingen en vindt dat de gemeente nog niet genoeg doet om daarop in te spelen. De panelleden geven Zaanstad daarvoor het rapportcijfer 5,4.

Het Zaanpanel met betrokken Zaankanters werkt regelmatig mee aan onderzoeken van de gemeente; ditmaal naar de beleving van duurzaamheid. Er verandert in de ogen van de leden al veel of men verwacht dat dit gaat gebeuren. Een ruime meerderheid (84 procent) associeert klimaatverandering vooral met de opwarming van de aarde, 76 procent met de stijging van de zeespiegel en 67 procent onderschrijft dat de mens invloed heeft op het klimaat. Het panel is kritisch of de klimaatdoelen van Zaanstad – een gezonde leefomgeving, klimaatneutraal worden en een circulaire stad inrichten – op tijd gehaald worden. Het ‘eigen duurzame’ gedrag krijgt een hoger cijfer dan dat van de gemeente: een 6,3.

Iedereen verantwoordelijk

Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt noemt het in een persbericht positief dat 91 procent van de respondenten vindt dat iederéén verantwoordelijk is voor een duurzame samenleving en dat inwoners ook bereid zijn om zelf maatregelen te nemen. ‘Een groot deel van het panel vindt dat vooral de gemeente een taak heeft in het informeren en betrekken van inwoners en ondernemers bij verduurzaming. Het helpt ons om te weten wat Zaankanters vinden van de duurzaamheidsopgave en wat zij verwachten van de gemeente.’ Driekwart van de respondenten vindt dat vooral de lokale overheid, de bewoner zélf (74 procent) en de Rijksoverheid (72 procent) een verantwoordelijke rol hebben bij de verduurzaming van Zaanstad. Het méést verantwoordelijk vinden de respondenten de Rijks- en lokale overheid en de industrie.

Eigen inbreng

Maatregelen die Zaankanters zelf vooral nemen zijn huisisolatie, de aanschaf van een zuinige HR-ketel, minder tegels in de tuin en de afname van groene stroom. Een groot deel laat vaker de auto staan (53 procent), eet minder vlees (51 procent) en maakt minder vliegreizen (49 procent). De overgrote meerderheid (95 procent) van de respondenten doet aan afvalscheiding. Maatregelen als volledig aardgasvrij zijn en elektrisch rijden komen minder vaak voor. Inwoners geven aan dat dit soort maatregelen voor hen nog te duur zijn. Zaanstad werkt toe naar een gemeente met schone lucht, schoon water en schone energie, waar de biodiversiteit zich herstelt en die een stootje kan hebben bij een veranderend klimaat. Om hier te komen maakt de gemeente samen met inwoners, bedrijven en instellingen een Zaans Klimaatakkoord. Wie ook wil meedoen aan het Zaanpanel kan zich hier opgeven.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen