Waarschuwing en mogelijk sanctie voor Bio Forte na rookoverlast

Foto: Warmtenet Zaandam-Oost

Bio Forte heeft de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied te laat op de hoogte gesteld van een technische storing die zorgde voor ernstige rookoverlast in de omgeving van de biomassacentrale aan de Pascalstraat in Zaandam. Het bedrijf heeft een waarschuwing gekregen en moet binnen twee weken een rapportage inleveren met een analyse van het incident.

Volgens de omgevingsdienst was de technische storing van afgelopen donderdag een ‘ongewoon voorval’ waarvan Bio Forte zo spoedig mogelijk melding had moeten doen. De handhavingsbrief die de organisatie verstuurde namens het college van Zaanstad gaat ook naar het Openbaar Ministerie. Op basis van de rapportage die Bio Forte verplicht moet opstellen gaat de dienst verder onderzoek doen naar de storing. Zo zal worden beoordeeld of Bio Forte het incident had kunnen voorkomen en of er afdoende maatregelen zijn genomen om de gevolgen van de storing te voorkomen of te beperken. Afhankelijk van de uitkomsten kunnen aanvullende maatregelen worden getroffen. Hierbij valt te denken aan het intensiveren van het toezicht of het opleggen van maatregelen of boetes.

Te lage temperatuur

De rookoverlast van afgelopen donderdag ontstond doordat de keteltemperatuur te laag was en de verbranding daardoor onvolledig. De oorzaak van de te lage temperatuur was een probleem met de software-instellingen bij het opstarten van de ketel, waardoor die niet op de juiste temperatuur kon komen. De fabrikant heeft op afstand de software gereset en toen het probleem daarmee niet was opgelost, is de centrale stilgelegd. De storing is inmiddels verholpen. Een inspecteur van de omgevingsdienst is gisteren opnieuw bij de biomassacentrale langs geweest. Na het weekend worden de ketels opnieuw gecontroleerd opgestart om het testen te hervatten. De consignatiedienst van de omgevingsdienst weet daarvan en zal snel ter plaatse kunnen zijn in het geval van een nieuwe storing.

Wel actie ondernomen

Het ingrijpen van het handhavingsorgaan spreekt tegen wat raadslid Jos Kerkhoven van Democratisch Zaanstad donderdagavond tijdens de raadsvergadering beweerde, namelijk dat de omgevingsdienst noch de gemeente actie had ondernomen na meldingen van rookoverlast. Die eerste instantie laat ook nog weten dat eerdere klachten en meldingen van omwonenden van de biomassa-installatie van Bio Forte ‘eveneens zijn opgepakt en afgehandeld’.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen