Hernieuwde poging POV voor gratis OV arme ouderen

Foto: Flickr / Louis Espéret

De POV doet een nieuwe poging om tot gratis openbaar vervoer voor arme 65-plussers te komen. De gemeente blijkt daar onderzoek naar te doen, hoewel een motie van die strekking van de Partij voor Ouderen en Veiligheid het in november vorig jaar niet haalde in de raad. Het onderzoek gaat de POV echter niet ver genoeg.

Dat er nu toch onderzoek wordt gedaan zal verstopt in een brief van het college over de wijze waarop de gemeente er in de toekomst voor wil zorgen dat de steeds grotere groep oudere inwoners veilig en prettig kan wonen in de door henzelf gewenste buurt. Uit dat schrijven bleek dat vervoer in dat opzicht ‘een lastig vraagstuk’ blijkt te zijn: om volop in het leven te kunnen staan en aan de maatschappij te kunnen deelnemen is – betaalbaar – OV dichtbij huis voor veel ouderen van essentieel belang.

Wat is het probleem?

En daar wringt de schoen, want hoewel er in Zaanstad zo op het ook genoeg mogelijkheden zijn in de vorm van ‘regulier openbaar vervoer, aanvullend openbaar vervoer en diverse vrijwillige vervoersvoorzieningen’ ervaren ouderen in met name Assendelft, Westzaan (waar de belbus overigens dreigde te verdwijnen) en Zaandam Zuid toch drempels. De gemeente zoekt nu uit of de prijs het probleem is, of dat de voorzieningen wellicht onvoldoende aansluiten op de behoefte van ouderen. ‘Ondertussen wordt in het haalbaarheidsonderzoek naar een stadspas de mogelijkheid van gratis OV voor ouderen met een laag inkomen onderzocht,’ aldus het college in die ‘woonbrief’.

Afgestofte motie

Dat was op z’n minst een verrassende mededeling en de POV dook meteen het archief in om de motie van eind vorig jaar af te stoffen. Fractievoorzitter Harrie van der Laan betoogt nu wederom dat prijzige OV-kaartjes kunnen leiden tot eenzaamheid onder ouderen: sinds Amsterdam een gratis OV-tegoed aanbiedt aan 65-plussers met een minimum inkomen maken 16.000 mensen daar jaarlijks gretig gebruik van. Zij blijken aanmerkelijk vaker de deur uit te gaan dan leeftijdsgenoten zonder gratis OV. ‘Het bezoek aan vrienden of familie is voor veel 65-plussers met een minimuminkomen geen vanzelfsprekendheid. Dit maakt dat deze groep niet volwaardig mee kan doen in de samenleving,’ aldus Van der Laan.

Gemeentebreed onderzoek

Hij wil dat het college onderzoekt hoeveel 65-plussers er in heel Zaanstad wonen die van een minimuminkomen moeten rondkomen – en dus niet alleen in Assendelft, Westzaan en Zaandam Zuid – en hoe zij zouden kunnen worden geholpen met gratis openbaar vervoer. Daar wil de POV dan ook graag een kostenplaatje bij zien, zodat er over gesproken kan worden als later dit jaar de financiën van de gemeente op de agenda staan tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota.
 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen