Bijna hele raad achter motie om Westzaanse belbus te redden

Foto: Facebook / Antoon Kuiper

Bijna de voltallige gemeenteraad staat achter een motie om de belbus voor Westzaan te behouden. Dat gaat 5000 euro per jaar kosten en dat hebben het CDA, D66, de PvdA, Rosa, de VVD, Liberaal Zaanstad, de POV, de PvdD, Doen., de CU, GL, de PVV en de SP er wel voor over.

De fracties constateren dat de belbus in Westzaan in een behoefte voorziet, namelijk de aansluiting op de OV-verbindingen aan de Noord- en Zuidzijde van Westzaan. Ze zijn overvallen door het wegvallen van de financiering van de voorziening als gevolg van bezuinigingen op het sociale domein, zonder daarin gekend te zijn. De raad (en Westzaan) zijn geconfronteerd met ‘een onbedoeld specifiek effect van een algemene bezuiniging’, en van die consequentie waren de raadsleden graag eerder op de hoogte gesteld. Dan hadden ze er ook over kunnen meebesluiten. Met de motie hopen ze dat donderdag alsnog af te dwingen.

Onmisbaar

Omdat de belbus wordt beschouwd als ‘onmisbaar maatwerk voor bewoners van Westzaan die afhankelijk zijn van openbaar vervoer, de bus een maatschappelijk initiatief is dat bijdraagt aan sociale inclusie en alle Zaanse kernen een OV-voorziening hebben willen de ondertekenaars dat het college op korte termijn regelt dat de belbus Westzaan blijft rijden, ‘met passende aandacht voor de langdurige werkzaamheden in Westzaan’. En om de inwoners van het dorp daar goede voorlichting over te geven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen