Nieuwe Essalam Moskee minder onomstreden dan college liet weten

De achterkant van de nieuwe moskee.
Foto: Facebook / Essalam Moskee

Wethouder Wessel Breunesse gaat op korte termijn in gesprek met omwonenden van de Essalam Moskee aan Madagaskar 17 in de Vijfhoek in Zaandam. Die zijn minder tevreden met de nieuwbouw dan het college eerder aan de raad liet weten.

Het gebedshuis van de Stichting Marokkaanse Moskee Zaanstreek uit 1998 is te klein voor het aantal gelovigen en daarom is er een nieuwbouwplan ontwikkeld. Volgens een raadsinformatiebrief was na mediation en aanpassingen aan het plan de kou uit de lucht in de buurt, maar niets blijkt minder waar. Na de publicatie van de brief en artikelen in onder meer deze krant lieten bewoners weten nog steeds moeite te hebben met de verwachte drukte rond het nieuwe gebouw, dat plek zal bieden aan 190 mensen. De huidige moskee is berekend op 100 bezoekers. De omwonenden vrezen met name de parkeerdruk die door de uitbreiding zal toenemen en ook vinden ze het gebouw te hoog worden.

Still uit een video over de Essalam Moskee.

Breunsse laat de raadsleden nu weten met hen ovet de plannen te willen praten nadat hij met de omwonenden overlegd heeft. ‘Ik vind het belangrijk om met u op basis van de inhoud van het voorstel een goed gesprek te voeren. Daarom hecht ik er waarde aan dat de omwonenden hun zorgen persoonlijk kunnen toelichten. Ik informeer u graag verder na afloop van het gesprek dat ik op korte termijn met hen ga houden,’ zo schrijft hij.

Reacties