Wormerland heeft ambitieuze plannen met de Zaanoever

De pakhuizen Maas, Waal en Schepel in Wormer.
De pakhuizen Maas, Waal en Schepel in Wormer.
Foto: Wikipedia

Wanneer de gemeente Wormerland de inwoners uitnodigt om mee de praten over de toekomst van de Zaanoever, worden ook in Wormerveer de oren gespitst.

Slechts gescheiden door het water en met een goed uitzicht op de overkant, hebben de Gladoren er immers alle belang bij dat daar geen ontwikkelingen plaatshebben waar zij zich aan storen.

Womerland klinkt ambitieus: ‘Een gedeelte van de oude pakhuizen langs de Zaan is inmiddels omgebouwd tot aantrekkelijke woningen en aansprekende projecten voor horeca en kantoren. Het overgrote deel van het gebied staat echter nog aan de vooravond van een veranderproces. Hoe ziet de oever er in 2040 uit en wat is er allemaal mogelijk binnen dit gebied? De gemeente gaat samen met ondernemers en inwoners onderzoeken hoe de Zaanoever de aantrekkelijkste (vestigings)locatie van de regio wordt.’ Aldus de gemeentelijke website.

Er zijn drie basiselementen uitgewerkt:

  • Behoud van de economische vitaliteit: De (bestaande) bedrijven aan de Zaan zijn belangrijk. Als bedrijven zelf ideeën hebben, kan deze richtinggevend zijn
  • Mengen van wonen en werken: Werken in Wormer is werken vlakbij huis, winkels, horeca of natuur. Deze unieke mix tussen wonen en werken moet verder versterkt worden
  • Klimaatneutraal: Wormerland wil duurzaam zijn. Nieuwe vormen van energie en energieverbruik worden daarom meegenomen in de plannen

In de ontwikkelingsvisie ‘De Zaanoever draait verder’ wordt de denkrichting van het college geschetst, maar daar moet de gemeenteraad eerst zijn licht over laten schijnen voor hij met de bevolking wordt gedeeld. En met de inwoners van Wormerveer, die daar met meer dan gemiddelde belangstelling naar zullen uitkijken.

Zo gaat het om de toekomst van de pakhuizen Maas, Waal en Schepel, die in januari 2015 zijn overgedragen aan de Stichting Zaanse Pakhuizen in een poging ze van de ondergang te redden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen