Vraagtekens SP en GroenLinks bij Zaanse kluisjescontroles

Foto: Pexels / Quenani Leal

De SP en GroenLinks zetten grote vraagtekens bij de wenselijkheid van het doorzoeken van zo’n 8000 schoolkluisjes op een aantal middelbare scholen in Zaanstad, de uitgebreide publiciteit daarover en de inzet van politiemensen voor een dergelijke taak terwijl andere zaken bij een onderbezette eenheid dan moeten blijven liggen.

De actie leverde vorige week drie hamers, pepperspray, een stroomstootwapen, zes messen, illegaal vuurwerk en vals geld op en de raadsleden Roland van Braam (SP) en Hildr Vogelesang (GL) vragen zich af hoe ze dat moeten inschatten op een totaal van duizenden kluisjes. In schriftelijke vragen citeren ze de criminologen Marieke Liem en Arjan Blokland van de Universiteit Leiden, die in het Noordhollands Dagblad stellen dat berichten over een groeiend wapenbezit onder jongeren niet met cijfers te staven zijn, omdat die niet worden bijgehouden. De wetenschappers zien geen zorgwekkende ontwikkeling in de beschikbare data en spraken het vermoeden uit dat er slechts sprake is van een publieke perceptie.

Geschonden vertrouwen

‘De SP en GroenLinks vinden dat de overheid haar machtsmiddelen met terughoudendheid moet inzetten en maken zich zorgen over de proportionaliteit van deze actie. Ook moeten we constateren dat het controleren van 8000 kluisjes heel weinig heeft opgeleverd. Eigenlijk heeft de politie niet veel gevonden, maar wel veel verloren: namelijk het vertrouwen van jongeren in een overheid die alleen in actie zou moeten komen op basis van gerede verdenkingen. We denken ook dat een dergelijke actie juist een gevoel van onveiligheid oplevert. Dit wordt te meer veroorzaakt door de berichtgeving over de vondsten,’ aldus Vogelesang en Van Braam. Zij willen weten op grond waarvan de politie gemachtigd was om de kluisjes te doorzoeken, of de schoolbesturen ermee akkoord waren en of dergelijke acties al eerder hebben plaatsgevonden.

Aardappelmesjes?

Ook willen ze weten tegen hoeveel minderjarige verdachten proces-verbaal is opgemaakt en waarvoor, hoeveel tijd de politie van de voorbereiding tot en met de afhandeling aan de controles heeft besteed en hoe gegarandeerd kan worden dat ander politiewerk er niet de dupe van wordt. De politie heeft een tekort van vijftien fte – het aantal extra mensen waar burgemeester Jan Hamming in Den Haag om verzocht heeft, red – en hoe verantwoord is het dan om de schaarse capaciteit in te zetten voor schoolkluisjes? Ook willen de SP en GL weten of het klopt dat de gevonden ‘messen’ aardappelmesjes waren om een appeltje mee te kunnen schillen en vragen ze naar het doel van de hamers. Dat zijn immers gewone stukken gereedschap, die ook als zodanig bewaard zouden kunnen worden. Ook het CDA en de PvdA stelden al vragen over de doorzoekingen van vorige week.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen