Formatie politie te krap om taken goed te kunnen uitvoeren

Foto: Flickr/ Jos van Zetten

Burgemeester Jan Hamming heeft onlangs in een persoonlijk gesprek met de minister van Veiligheid en Justitie gepleit voor minimaal vijftien extra voltijdbanen bij de politie Zaanstreek. De bezetting is op dit moment in lijn met de formatie, maar die formatie is te krap.

Dat valt op te maken op de antwoorden van het college op vragen van de Partij voor Ouderen en Veiligheid naar de slagkracht van het basisteam Zaanstad. De huidige formatie bestaat uit 202 voltijdbanen en die zijn goeddeels bezet. De noodhulp, de wijkzorg en de opsporingstaken van de recherche voor Zaanstad, Oostzaan en Wormerland moeten met dat aantal mensen worden uitgevoerd. ‘Het basisteam Zaanstad heeft de feitelijke bezetting de afgelopen jaren teruggebracht omdat er sprake was van overbezetting. De feitelijke bezetting komt nu nagenoeg overeen met de formatieve ruimte (202 fte). De feitelijke bezetting fluctueert door het jaar heen,’ aldus de antwoorden. Tot zover de papieren werkelijkheid.

Keuzes maken

Tien procent van de totale formatie van het basisteam wordt structureel ingezet voor de opsporing, door de recherche. Daarbij worden ook collega’s van de Districtsrecherche, de Regionale Recherche, het Hennepteam en overheidsinstanties zoals de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst betrokken. Er is bij de politie-eenheid Noord-Holland theoretisch geen sprake van een tekort aan recherchecapaciteit. ‘Het is echter onvermijdelijk dat uit het grote aantal opsporingsonderzoeken wordt gekozen welke onderzoeken opgepakt worden en welke niet.’ Na de vorming van de Nationale Politie hebben ‘nieuwe ontwikkelingen in de samenleving’ bijgedragen aan ‘een toename van het werkaanbod van de basispolitiezorg, de opsporing en de informatie-organisatie’, zo is te lezen.

Zorgen

En dan komt de aap uit de mouw: ‘De Eenheidsdriehoek Noord-Holland heeft zorgen over de druk op de politiecapaciteit en het welzijn van politiemensen. De Eenheidsdriehoek Noord-Holland constateert dat er niet alleen sprake is van grote druk op de politiebezetting, maar ook dat de vastgestelde formatie niet toereikend is, gezien de eisen die de samenleving nu en in de toekomst aan de politie stelt. De leiding van het basisteam Zaanstad en het college onderschrijven de constatering van de Eenheidsdriehoek.’ Dat lijkt een stuk realistischer dan verwijzen naar een kloppende bezetting, nu er zelfs burgemeesters zijn die pleiten voor de inzet van militairen om politietaken over te nemen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen