Aanval op de buxus ingezet: alleen samen iets te doen aan exotische rups

De buxusmot.
De buxusmot.
Foto: Wikipedia

Al maanden zitten ze ons ook in de Zaanstreek dwars, de buxusmotten en -rupsen. De van oorsprong Aziatische nachtvlinder is eerst een felgroene rups met een zwarte kop van ongeveer vier centimeter. Hij heeft maar één doel: de buxus kaal vreten.

De motten zijn wit met een bruine rand aan de vleugels. Ze leven circa acht dagen en zetten hun eitjes in kleine groepjes af op de onderkant van het blad van hun favoriete plant. De jonge rupsen zijn vuilgeel en krijgen na enkele dagen bruine lengtestrepen. De rupsen veroorzaken veel schade omdat ze zich meerdere keren per jaar voortplanten. Zodra de temperatuur in het voorjaar boven de tien graden komt, worden ze actiever en zullen ze de buxusbladeren gaan aanvreten. Het hele jaar door vinden er diverse levenscyclussen plaats. De jonge rupsen veranderen eind mei, juni in motten. De rupsen die daaruit voortkomen zijn in augustus al volgroeid en vormen in september weer motten.

De aanzienlijke schade uit zich vooral in dode blaadjes, kale takjes, bladskeletten en spinsel. De rupsen kunnen het jaar door worden aangetroffen; vlinders en poppen enkel in korte periodes tussen april en september. Grote aantallen rupsen resulteren uiteindelijk in kaalvraat van de plant.

Bestrijding

Bestrijden is niet simpel, maar wel te doen. Bij het tuincentrum zijn er verschillende (biologische) middelen voor te koop, maar dan moet wel iedereen in de buurt die last heeft van de Glyphodes perspectalis meedoen, want anders heeft het geen zin. En dat is middenin de zomervakantie natuurlijk niet altijd even goed te doen. Een hovenier of tuincentrum kan u informeren over de beste aanpak van uw specifieke situatie.

Dit blijft er uiteindelijk over van de buxus wanneer er niet wordt ingegrepen. Foto Mariette Vermeeren

Al lijkt het vergane glorie, de kans bestaat dat na een succesvolle bestrijding een dood ogende buxus weer volledig op zal bloeien. Hebt u geen geduld en ziet u toch liever af van die bruine struiken, dan is er altijd de GFT-container nog. Verpak de buxus wel goed in een afgesloten zak.

Om schade te voorkomen kunt u in april en mei een controle uitvoeren en alle rupsen verwijderen. Dit geldt zeker voor grotere oppervlakten met buxushagen. Er zijn tegenwoordig goede vervangers op de markt die sprekend op de buxus lijken, maar minder gevoelig zijn voor schimmels, virussen en ongedierte.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen