Appartement bij Zaanweg 13 op grond met een rijke historie

Foto: Google Street View

Er is een vergunning verleend voor het realiseren van een appartement bij de bestaande woning aan de Zaanweg 13 in Wormerveer. Dat is pakhuis Dissel, tussen het helaas door brand verwoeste voormalige dansschool en het Rijksmonument pakhuis Amsterdam.

Het pand aan de Zaanweg 13 heeft ook een rijke geschiedenis. In 1661 verkocht Joris Claes Baertsz. het erf van aan Cornelis Dircksz. Blaauw. Diens zoon Jacob Cornelisz. Blaauw tot Sardam verkocht het erf met daarop een schuurtje en een oliebak op zijn beurt in 1670 aan Willem Garbrantsz., die hier een kaashuis stichtte. Zijn weduwe Lopje Jacobs deed het in 1727 over aan Jan Jansz. Blank. De volgende eigenaar was Jan Pel, die er een harenmakerij dreef. Diens erfgenamen kwamen tot overeenstemming met de grote kaaskoper Engel Kuyper, die het pakhuis liet bouwen dat de naam Dissel kreeg. In 1823 verkocht zijn zoon Jan Engelsz. Kuyper het pakhuis aan Haantjes & Schermer, die het in 1837 weer overdeden aan de firma Wessanen & Laan.

Jongere geschiedenis

Daarna werd het pand eigendom van de firmant Remmert Laan en vererfde het op zijn schoonzoon Pieter Cornelis Korteweg, arts in Wormerveer, die het in 1902 doorverkocht aan timmerman en aannemer Albert Kok. Kok deed zijn timmerwerkplaats in 1916 weer van de hand en daarmee verscheen de Coöperatieve Aankoopvereeniging Voortuitgang op de lijst eigenaren en werd er een malerij op het perceel gevestigd. In 1935 werd het pand weer overgenomen, en wel door Wouter Gorter die er een handel in houtwaren stichtte. Gorters Houthandel maakte deel uit van de in 1899 opgerichte maatschappij Fijnhout NV in Amsterdam. In de jaren 60 en 70 werkten er bij deze houtgigant meer dan 500 werknemers. Rond 1970 nam Jan Schut het bedrijf over om het zelfstandig voort te kunnen zetten. Tot 1977 was het bedrijf gevestigd aan de Zaanweg, waarna verhuisd werd naar de Provincialeweg. In 2010 werd het bedrijf overgenomen door Bouwplein CarpentierMooren in Aalsmeer. De Wormerveerse vestiging daarvan zit nu aan de Industrieweg.

Belanghebbenden die het niet eens zijn met het besluit kunnen tot 18 maart een bezwaarschrift indienen bij Burgemeester & Wethouders. Dit kan online of per brief naar Postbus 2000, 1500 GA Zaandam. Het bezwaarschrift moet zijn voorzien van de datum, naam, adres, handtekening en motivering.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen