Marktconsultatie voor opvang problematische verslaafden

Foto: Pixabay / Sarah Richter Art

De gemeente bereidt een marktconsultatie voor voor inschrijvers die in Zaanstad de langdurige opvang van overlastgevende verslaafde mensen met een palet aan problemen op zich willen nemen.

Deze groep veroorzaakt problemen in projecten voor ‘beschermd wonen’ en ‘maatschappelijke opvang’ en moet daaruit vervolgens vertrekken. ‘Pogingen om deze doelgroep weer in een andere voorziening te plaatsen blijken in de praktijk veelal eenzelfde effect op te leveren. Inmiddels wordt een deel van deze doelgroep in het huidige aanbod overal geweigerd, terwijl deze personen wel gebaat zijn bij opvang.

 

 

 

Hoewel ‘herstel’ in de zin van perspectief en ontwikkeling voor hen in feite niet meer weggelegd is, kan met opvang wel stabiliteit worden bereikt (en de mogelijkheid van herstel moet opengehouden worden),’ aldus de tekst van een aankondiging op Tendernet. Met de opdracht is volgens de schaarse bijgeleverde informatie meer dan 750.000 euro euro gemoeid.

Langdurige worsteling

Ruim een jaar geleden kondigde het college aan ‘eerdaags’ met een rapportage over de zoektocht naar een geschikt pand voor een Domus te komen, een beschermde woonvorm voor dak- en thuislozen die nergens anders terecht kunnen en waar ze 24-uurs begeleiding, een eigen kamer en benodigdheden voor het eerste levensonderhoud krijgen. Zo’n woonvorm moet het Leger des Heils wat lucht geven, maar er is sindsdien niets meer over vernomen. In maart 2018 schreven we al over de worsteling van de gemeente met de opvang van de groep waarvoor nu concreet naar een oplossing wordt gezocht: verslaafden zonden dak boven het hooft gecombineerd met zaken als schulden, het ontbreken van werk- of dagbesteding en/of de afwezigheid van een sociaal netwerk. Een pand vinden voor de opvang is tot nu toe de grootste hindernis gebleken.

 

 

Afgelopen september werd de aanbesteding van de opvang van jongeren met grote problemen stopgezet.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen