De gemeente weet niet hoeveel meldingen van het dumpen van restafval er vorig jaar zijn geweest bij niet-werkende containers, zo blijkt uit de antwoorden op vragen van raadslid Jos Kerkhoven van Democratisch Zaanstad. Er komen wel betere afspraken met HVC over het monitoren van de kwaliteit van de dienstverlening en de ophaaldienst is gevraagd een klanttevredenheidsonderzoek uit te voeren, aldus het college. Maar tegen een matras in de trommel is nu eenmaal geen kruid gewassen.
Inwoners moeten HVC bellen bij volle containers of storingen. Van januari tot oktober gebeurde dat 23 keer. Zo’n melding kan ook gaan over het herhaaldelijk vol zijn van de container. Zaanstad registreert wel het aantal dumpingen, maar maakt geen onderscheid tussen het achterlaten van grof vuil of een vuilniszak naast de container. Uit steekproeven blijkt dat het in ongeveer acht procent van de dumpingen om een naast de restafvalcontainer liggende zak gaat. Zaanstad controleert dan of de containers het doen en dat bleek in alle onderzochte gevallen het geval. Vuilnis in gedumpte zakken wordt door de gemeente gecontroleerd op de aanwezigheid van adressen, waarna de betreffende inwoners een waarschuwing dan wel boete krijgen.
Het college is het met DZ eens dat het 'niet wenselijk' is dat inwoners een volle container aantreffen. 'Het plaatsen van een vuilniszak naast een container is echter ook in die situatie verboden. Om te voorkomen dat door dieren aan de vuilniszakken wordt gevreten en het afval zich verspreidt, wordt in een dergelijke situatie van inwoners gevraagd het afval in een andere container te deponeren. Bij het in rekening brengen van de extra kosten die bij de verwijdering moeten worden gemaakt door de gemeente, controleert Straattoezicht altijd of er sprake is van verzachtende omstandigheden. Een volle container kan aanleiding zijn om deze kosten niet in rekening te brengen bij de burger,' zo is te lezen.
Het op orde zijn van de voorzieningen is van essentieel belang om het voor de burger aantrekkelijk te maken om afval te scheiden, stelde DZ. De fractie meent dat betere voorlichting nodig is over de grootte van de te gebruiken zakken, zodat deze niet klem komen te zitten in de klep. De zwaarte van de zak speelt daarbij volgens het college geen rol. Volgens het dagelijks bestuur is de voorlichting 'over het algemeen toereikend'. Die wordt verzorgd door HVC met een informatiebrief bij het verstrekken van de pas voor de restafvalcontainers, via stickers op de containers, info op de website, via de afvalapp, met behulp van diverse algemene campagnes, met behulp van berichten op sociale media en door van het klantcontactcenter. Dat laatste is op werkdagen gratis bereikbaar via nummer 0800 - 0700. Zaanstad vindt dat voorlopig wel voldoende.
HVC is wel verzocht om de communicatie te evalueren en desgewenst met een aanvullend advies te komen. De uitkomsten van het klanttevredenheidsonderzoek kunnen ook leiden tot een aanpassing. Ondanks alle inspanningen om de mensen voor te bereiden op het gebruik van de deels ondergrondse restafvalcontainers worden de storingen niet veroorzaakt door technische mankemnten maar door verkeerd gebruik. Dat leidt ertoe dat de klep klemt en niet meer opengaat: 'Een groot of bijzonder vorm gegeven voorwerp kan verklemming tot gevolg hebben.' Het gaat dan bijvoorbeeld om laminaat dat via de zwerfvuilklep in de container wordt gedeponeerd en om matrassen die in de trommel worden gepropt. Daarin zijn ook al kerstbomen aangetroffen. 'Aanpassing van de containers zodat ook grof afval hierin gedeponeerd kan worden is niet wenselijk om veiligheidsredenen,' aldus de beantwoording van de vragen.