Provincie pompt tien miljoen in verbetering bedrijventerreinen

Bedrijventerreinen in Zaanstad.
Bedrijventerreinen in Zaanstad.
Foto: Provincie Noord-Holland

De provincie stelt ruim tien miljoen euro beschikbaar om bestaande bedrijventerreinen te verbeteren. Door bijvoorbeeld het opnieuw inrichten van de wegen, meer groenvoorzieningen en maatregelen voor het verbeteren van de veiligheid blijven de terreinen aantrekkelijk voor ondernemers.

Zaanstad heeft een aantal grote bedrijventerreinen, waaronder het nieuwe Hoogtij in Westzaan van ruim 74 hectare. Grenzend aan het Noordzeekanaal liggen ook Westerspoor-Zuid (115 hectare), Zuiderhout (64), het razendsnel van karakter veranderende Hembrug (17) en aan het IJ de Achtersluispolder van 211 hectare. Dat laatste gebied is een zogenoemde ontwikkellocatie en wordt meegenomen bij de totale herinrichting van de IJ-oevers. Het moet transformeren van een werk- in een woonomgeving. In het noorden van de gemeente zijn het Noorderveld (46 hectare), Molletjesveer (37) en Assendelft-Noord (25 hectare) belangrijke terreinen.

Prijsvraag

Los van de subsidies heeft de provincie de prijsvraag ‘Bedrijvig Groen’ uitgeschreven voor mensen met ideeën voor het introduceren en stimuleren van biodiversiteit (het herstel, behouden en ontwikkelen van natuurlijke ecosystemen) op bedrijventerreinen. Inzendingen kunnen vanaf 1 september worden ingestuurd en moeten en uiterlijk 1 november binnen zijn. Het beste voorstel wordt op kosten van de provincie uitgevoerd. Om het denkproces op gang te brengen doet Haarlem alvast een paar voorzetten: een moestuin naast het bedrijf, een bloementuin om in te pauzeren of plantenbakken op het dakterras. Al die groene oases vormen belangrijke verbindingsroutes voor vlinders, bijen en andere kleine dieren.

Margot Recter, [email protected] kan er alles over vertellen. Meer info hier (pdf): Factsheet-Bedrijvig-Groen-prijsvraag.

Nieuwe terreinen voorkomen

Aantrekkelijk ingerichte, goed beveiligde en duurzame bedrijventerreinen hebben volgens de provincie de toekomst. Ze zijn belangrijk bij het aantrekken en behouden van bedrijvigheid en werkgelegenheid. Door bestaande bedrijventerreinen op te knappen wordt bovendien de behoefte aan nieuwe bedrijventerreinen voorkomen.

Noord-Holland stelt dit jaar, voor 2018 en 2019 jaarlijks ruim drie miljoen euro beschikbaar aan gemeenten en havenbedrijven voor verbeteringen aan bedrijventerreinen. De subsidie kan gebruikt worden voor het fysiek opknappen van de terreinen, voor het opzetten van een beheerorganisatie, voor onderzoek naar duurzame maatregelen of naar andere (tijdelijke) functies zoals woonruimte. De subsidie kan ook worden aangevraagd als bijdrage in de kosten voor het gezamenlijk aanvragen van snel internet op bedrijventerreinen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen