Gemeente gaat zelf en voor minder geld brommers wegslepen

Foto: Google Street View

Zaanstad gaat verkeerd dan wel gevaarlijk geparkeerde bromfietsen zelf weer wegslepen omdat dat eerlijker is tegenover eigenaren van fietsen die om dezelfde reden worden verwijderd. Nu gaan de rijwielen meteen naar het depot, terwijl het gemiddeld een half uur duurt voor het daarvoor ingehuurde Hoogwout uit Oostzaan arriveert voor brommers. En dat is niet eerlijk.

De gemeente besloot ooit vanwege Arbo-technische overwegingen het weghalen van bromfietsen aan en externe partij uit te besteden, maar komt daar nu op terug. Daar zitten twee voordelen aan voor slechte parkeerders: de kosten voor het terugkrijgen van de brommer gaan van 90 naar 82 euro en ze hoeven er niet langer voor naar Oostzaan, maar kunnen terecht in het fietsendepot bij het station in Zaandam. Het gezond en veilig werken voor de fietshandhavers staat niet meer ter discussie vanwege de aanschaf van een nieuw voertuig waarmee de hinderlijk of gevaarlijk in de weg staande gemotoriseerde vervoermiddelen samen met de fietsen naar het depot kunnen worden gebracht.

Zaanstad goedkoop

Bromfietsen die op grond van de Wegsleepverordening zijn verwijderd worden in tegenstelling tot fietsen over het algemeen alsnog door de eigenaar opgehaald, meldt het college. Dat heeft ook laten uitzoeken wat elders in het land wordt gerekend voor het verwijderen en opslaan van bromfietsen. De tarieven van verschillende geraadpleegde gemeenten lopen uiteen van 125 tot 373 euro, zo blijkt. ‘Bij een eventuele wijziging van de kosten wijkt Zaanstad af van de landelijke trend,’ luidt dan ook de conclusie, waar de gemeenteraad nu even op mag kauwen. Die beslist uiteindelijk over de voorgestelde tariefsverlaging.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen