Monets ‘Molens bij Zaandam’ gaat op reis door Nederland

Claude Monet, Molens bij Zaandam, 1871.
Claude Monet, Molens bij Zaandam, 1871.
Foto: Van Gogh Museum, Amsterdam

Het schilderij Molens bij Zaandam van Claude Monet is een van de tien topstukken die vanaf dit najaar op tournee gaan door Nederland. De kunstwerken van het Kröller-Müller Museum, het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum en het Mauritshuis zijn steeds drie weken op een andere plek te zien.

Met de tournee willen de vier musea het belang van financiële steun bij aankopen aantonen. Dankzij de steun van de BankGiro Loterij, maar ook fondsen als de Vereniging Rembrandt, het VSBfonds, het Mondriaan Fonds en vriendenstichtingen kunnen belangrijke kunstwerken worden aangekocht. Het vierspan Kröller-Müller Museum, Van Gogh Museum, Rijksmuseum en Mauritshuis ontvangt gezamenlijk jaarlijks van de BankGiro Loterij een bedrag van rond 7,5 miljoen euro.

Tien topstukken on tour: Voor Nederland verworven dankzij de BankGiro Loterij heeft het karakter van een pop-uptentoonstelling. De werken reizen naar zes verschillende musea in Nederland. De presentatie start op 4 oktober in het Mauritshuis in Den Haag en reist daarna door naar het Fries Museum in Leeuwarden, TwentseWelle in Enschede, het Van Abbemuseum in Eindhoven, het Kröller-Müller Museum in Otterlo en het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Daar eindigt de tour in maart 2018.

De selectie is gevarieerd, met behalve werken uit de 17e eeuw ook schilderijen uit latere periodes. Zo toont het Rijksmuseum Jan Steens Adolf en Catharina Croeser, bekend als De burgemeester van Delft en zijn dochter en De vierkante man van Karel Appel.

Het Van Gogh Museum is vertegenwoordigd met Molens bij Zaandam van Claude Monet en het Kröller-Müller Museum stuurt de sculptuur Petite chouette van Pablo Picasso op reis. Uit de collectie van het Mauritshuis zijn Gezicht op kasteel Bentheim van Jacob van Ruisdael en Portret van een oude man van Rembrandt te zien.

Tien topstukken on tour: Voor Nederland verworven dankzij de BankGiro Loterij is tussen 4 oktober en 26 maart 2018 in zes musea te zien.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen