Pleidooi van zes partijen voor meer armslag politie met messen

Door de politie aangetroffen (en vrijwillig afgestane) messen tijdens preventieve fouilleeracties.
Door de politie aangetroffen (en vrijwillig afgestane) messen tijdens preventieve fouilleeracties.
Foto: Raadsfracties

De VVD, D66, POV, Liberaal Zaanstad, PVV en Democratisch Zaanstad willen uitzoeken of via de Algemene Plaatselijke Verordening te regelen is dat de politie meer grip krijgt op de aanwezigheid van messen in de openbare ruimte. Nu moet een mes vaak worden teruggegeven omdat niet kan worden aangetoond dat dat als wapen bedoeld is en het formaat en de vorm op zich niet illegaal zijn.

De zes fracties komen met het initiatief op het moment dat de politie Zaanstreek de noodklok luidt over het bezit en het gebruik van messen. Er zijn dit jaar al vier ernstige incidenten geweest en bij een actie preventief fouilleren werden afgelopen week vier forse exemplaren aangetroffen. Op dit moment zijn het centrum van Zaandam, de Russische Buurt en Poelenburg aangewezen als veiligheidsrisicogebied waar preventief fouilleren mogelijk is. De politie wil graag dat daar de Burgemeesterbuurt in Zaandam aan wordt toegevoegd, zo schrijven de partijen in een agenda-initiatief. Dat betekent dat het onderwerp binnenkort op de agenda van de gemeenteraad staat.

Meelopen

Raadsleden mochten onlangs met de politie meelopen tijdens een dienst preventief fouilleren. ‘Dit gaf inzicht in de uitermate goed georganiseerde werkwijze met betrekking tot preventief fouilleren maar ook in de zaken waar de politie tegenaan loopt na een jaar preventief fouilleren. Het belangrijkste punt: de politie treft veel messen aan in het veiligheidsrisicogebied maar kan hier weinig tegen doen omdat de meeste messen niet verboden zijn. Dit zorgt voor een situatie waarbij mensen in een uitgaansgebied of op een school rondlopen met messen maar de politie niet kan optreden,’ aldus Stephanie Onclin (VVD), Rob Karst (D66), Harrie van der Laan (Partij voor Ouderen en Veiligheid), Marianne de Boer (Liberaal Zaanstad), Peter van Haasen (PVV) en Jos Kerkhoven (Democratisch Zaanstad).

De politie kan messendragers alleen vragen om er vrijwillig afstand van te doen en op het bureau in Zaandijk staat inmiddels een verhuisdoos vol met ingeleverde messen. De indieners van het agenda-initiatief vinden ‘dat onze politie alle middelen moet krijgen om onze stad veiliger te maken en hebben geconstateerd dat wij op dit moment niet volledig gebruik maken van de middelen die wij hebben’. Ze wijzen op artikel 2:19b1 van de APV, die de mogelijkheid zou bieden om gebieden aan te wijzen waar een algeheel messenverbod van kracht kan worden. Hiermee zou de politie dan niet alleen tijdens preventieve fouilleeracties maar altijd op messen kunnen controleren. In elk geval uitgaansgebieden en de omgeving van scholen zouden volgens de zes fracties mesvrije zones moeten worden. Het bewuste artikel in de APV luidt:

  • 1. Het is verboden op door het college aangewezen wegen en daaraan gelegen voor het publiek toegankelijke gebouwen en terreinen, messen, knuppels, slagwapens of andere voorwerpen die als wapen kunnen worden gebruikt, openlijk bij zich te dragen.
  • 2. Het in het eerste lid gestelde verbod geldt niet voor wapens behorende bij de categorieën I, II, III, IV Wet wapens en munitie en voorzover door het bij zich dragen van de voorwerpen bedoeld in het eerste lid de openbare orde of veiligheid niet in gevaar komt of kan komen.

De VVD, D66, POV, LZ, PVV en DZ willen met de collega’s in gesprek over de wenselijkheid van een messenverbod en van hen horen welke gebieden daarvoor in aanmerking zouden moeten komen. Ook de aanwijzing van de Burgemeestersbuurt als vierde veiligheidsrisicogebied, wat overigens een bevoegdheid van de burgemeester is, moet daarbij aan de orde komen. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen