112

Al vier ernstige incidenten met messen in dit nog prille jaar

Foto: Pxfuel

Er zijn in het nog zo prille jaar al vier ernstige incidenten met messen geweest, meldt de politie Zaanstreek op haar Facebook-pagina.

Op 4 januari was er een ernstig steekincident in Oostzaan, waarbij een negentienjarige man tijdens een feestje in een woning een slachtoffer ernstig verwondde met een mes. De verdachte is aangehouden. Drie dagen later was er een poging tot doodslag in Krommenie. Een vijftienjarige Oostzaner stak toen in op een zestienjarig slachtoffer, waarbij wonder boven wonder alleen diens kleding sneuvelde. Op 9 januari is het slachtoffer echter aangehouden wegens wapenbezit: hij bleek het onderstaande mes te bezitten, met een lemmet van 70 centimeter. Op dezelfde dag werd ook nog een achttienjarige Amsterdammer aangehouden nadat hij betrokken was bij een ruzie tussen een groep jongeren in Assendelft. Ook deze verdachte had een mes bij zich.

Bron: Politie Zaanstreek

‘Blijkbaar hadden de jongens het goede voornemen om in 2020 een mes bij zich te dragen. Dit goede voornemen is duidelijk geslaagd. Wij willen iedereen met hetzelfde voornemen adviseren hier direct mee stoppen,’ zo schrijft de politie. Het aantal ernstige steekincidenten vertoont al jaren in een stijgende lijn. Volgens De Telegraaf, die de cijfers in september vorig jaar opvroeg bij de Nationale Politie waren dat er in 2015 400, in 2018 478 en tot en met juli vorig jaar stond al op 250. Het dragen van een wapen wordt door een deel van de jeugd als statusverhogend hezien, maar het gebruik ervan inmiddels ook. Een trend daarbij is ook dat dit op steeds jongere leeftijd gebeurt. 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen