Tot en met 31 december solliciteren op vacature D66-wethouder

Foto: Flickr / The Italian voice

Het bestuur van D66 Zaanstad – Wormerland heeft het profiel opgesteld waaraan de opvolger van ex-wethouder Sanna Munnikendam van Zaanstad moet voldoen. De sollicitatieprocedure is gestart met het instellen van een Wethoudersadviescommissie. Die heeft tot taak om voor de raadsfractie een niet-bindend advies op te stellen over de  geschiktheid van de kandidaten die zich melden.

D66 zoekt ‘een wethouder die kan verbinden en overtuigen’, die communicatief sterk is en inhoudelijk stevig debatteert, accuraat en op sympathieke wijze. ‘Zij/hij is een bevlogen bestuurder die samen met de raadsleden het gezicht is van D66 in de politiek, in de stad en de media.’ Wat D66 verder verlangt van een wethouder:

  • Onze wethouder is intelligent en zelfverzekerd. Qua persoonlijkheid is zij/hij resultaatgedreven, ondernemend en vernieuwend. Zij/hij stelt intrinsiek professionaliteit, de maatschappelijke bijdrage en sociale verbondenheid voorop. Zij/hij is zelfreflexief.
  • Onze wethouder is politiek ambtsdrager, actief in de stad. Zij/hij straalt uit dat hij/zij verantwoordelijkheid draagt voor heel Zaanstad en de toekomst van de inwoners, maatschappelijke partners en ondernemers. Daartoe stelt de wethouder het algemeen belang voorop en jaagt ‘het groter goed’ actief na. De wethouder toont ambitie tean aanzien van maatschappelijke opgaven. De wethouder is politiek sensitief. Zij/hij doorziet maatschappelijke en politieke processen; ziet politieke kansen en gevaren. Is zich bewust van verschillende belangen die spelen en heeft inzicht in welke personen en groepen invloed hebben. Zij/hij voelt aan wat er onderhuids speelt en kan optreden als verbinder. Zij/hij is in staat zich te verplaatsen in anderen en weet constructief om te gaan met de reflecties van andere belanghebbenden. De verschillende belangen, ook in complexe situaties, kan de wethouder goed verenigen of, desnoods, afwegen. Ook toont de wethouder verantwoordelijkheid voor aangegane verplichtingen en draagt de consequenties van die verplichtingen. De wethouder is integer.https://twitter.com/FrankAaldering/status/1208470884228489217
  • Onze wethouder is inhoudelijk sterk. Vooral op de eigen portefeuille, maar zij/hij moet enige kennis hebben of snel kunnen opdoen van het hele gemeentelijk werkgebied. De wethouder beschikt over een sterk analytisch vermogen en kan goed tot een oordeel komen. De wethouder kan doorvragen tot alle relevante informatie beschikbaar is, een probleem opdelen in hanteerbare proporties en op basis van de informatie en de eigen analyse tot een weloverwogen standpunt of beslissing komen. Hij/zij heeft visie, het vermogen om zaken in een breder kader te zetten, conceptueel en beleidsmatig denken met daarbij de lange termijn voor ogen.
  • Onze wethouder gaat met charme en effectief te werk binnen het stadhuis en in de politieke arena: zowel binnen het college van B&W, de coalitie, als in de gemeenteraad. De wethouder beschikt over overtuigingskracht: zij/hij slaagt erin anderen te overtuigen van een idee, plan of standpunt en weet ze hier enthousiast voor te maken – overigens zonder te domineren. De wethouder kan goed onderhandelen, beschikt over sturende en coachende kwaliteiten en over uitstekende communicatieve vaardigheden en over aanpassings- en leervermogen. Hij/zij staat open voor voor andere normen, waarden, opvattingen en culturen en kan zich aanpassen aan nieuwe situaties. Kan zich verplaatsen in anderen om hun houding en reacties te begrijpen. Kan goed nieuwe informatie opnemen en van praktijkervaringen leren. Is stressbestendig en flexibel. Zij/hij kan evenwichtig en effectief presteren en reageren onder wisselende omstandigheden.https://twitter.com/PVVZaanstad/status/1207979695200964608
  • Onze wethouder bouwt en onderhoudt actief een netwerk in de Zaanse samenleving en binnen regionale en landelijke gremia en binnen de partij. Zij/hij beschikt over het vermogen te werken in teamverband en om, zowel binnen als buiten dit team, relaties op te bouwen, te onderhouden en te benutten die nu of in de toekomst van belang kunnen zijn om werkgerelateerde doelen te realiseren.
  • Onze wethouder is het gezicht van D66 Zaanstad. Zij/hij draagt actief ons politieke programma uit. Zij/hij werkt samen met de fractie om D66 te profileren. Zij/hij is beschikbaar voor de afdeling en voert actief campagne.
  • Onze wethouder heeft bij voorkeur aantoonbare binding met Zaanstad.

Munnikendam was als wethouder verantwoordelijk voor Duurzaamheid, Energietransitie, Warmtenet, Cultuur, Toerisme / Evenementen en Streekmarketing, Democratische Kwaliteit en wijkwethouder Peldersveld – Hoornseveld en Poelenburg. Kandidaten kunnen tot en met dinsdag 31 december per e-mail ([email protected]) hun interesse voor de functie aangeven door het insturen van een motivatiebrief met CV. In de adviescommissie zitten een externe adviseur ‘met ruime politiek-bestuurlijke ervaring’, fractievoorzitter Martin Hoek en voorzitter Peter de Vries van D66 Zaanstad – Wormeland uit Neck.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen